Wat zijn aandelenopties?

Aandelenopties van je bedrijf

Aandelenopties (of optieplannen) wonnen de voorbije vijftien jaar sterk aan populariteit. Vooral beursgenoteerde bedrijven delen al wel eens aandelenopties uit aan hun kaderleden als de zaken goed gaan.

Aandelenopties geven een werknemer het recht om op een later tijdstip - meestal na vier of vijf jaar - een afgesproken pakket aandelen te kopen tegen de koers die geldig was bij de uitgifte van de opties.

Als de koers van de aandelen stijgt, doe je dus als werknemer een goede zaak, want dan kun je de aandelen tijdens de uitoefenperiode van de opties voor een zacht prijsje aankopen en ze meteen weer verkopen tegen de gestegen beurskoers. Je kan ze natuurlijk ook gewoon houden, in de hoop dat het aandeel verder stijgt in waarde, en ze later verkopen. De winst zit dus in het verschil tussen de prijs waarvoor ingetekend werd op de optie (de uitoefenprijs) en de waarde van het aandeel op het ogenblik van de lichting van de optie.

Maar succes is natuurlijk niet gegarandeerd. Als de aandelen van jouw bedrijf niet in waarde stijgen, heb je niets aan de opties en lopen ze na een paar jaar mogelijk waardeloos af. Bovendien heb je er wel al belastingen op betaald.

Meer info over Aandelenopties

08/09/2008