Wat wordt er begrepen onder ongewenst gedrag?

Specifieke regels over ongewenst gedrag, vind je terug in een wet van 11 juni 2002. De minister van Werk schaaft deze wet, die werknemers maximaal wil beschermen tegen ongewenst gedrag op de werkvloer, momenteel bij. Het is de bedoeling om de preventie van ongewenst gedrag op de werkvloer gevoelig uit te breiden.

11 september 2008

Delen

De wet verplicht werkgevers een hele reeks preventieve maatregelen te nemen om ongewenst gedrag in hun onderneming te vermijden. Dit preventiebeleid moet een onderdeel zijn van het ondernemingsbeleid.

Volgens de wet bestaan er drie vormen van ongewenst gedrag. Deze drie vormen zijn heel erg ruim omschreven, zodat nagenoeg elk ongewenst gedrag eronder valt. De wet onderscheidt geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk.

Ongewenst gedrag kan op een zeer geraffineerde manier plaatsvinden. Tegenwoordig zijn internet, e-mailverkeer en mobiele telefoons bijvoorbeeld populair om een slachtoffer te benaderen.

Specifieke situaties buiten de werkvloer, zoals teambuildingsactiviteiten en zakenreizen, kunnen een groeibodem zijn voor allerlei ongewenst gedrag waarbij slachtoffers zich moeilijker kunnen onttrekken aan hun dader.

(In samenwerking met Loyens Advocaten)  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.