Wat verdienen onze Belgische troepen in de strijd tegen Kadhafi?

Operatie Odyssey Dawn is nu helemaal losgebarsten. In totaal nemen ongeveer 170 Belgische militairen deel aan de missie in Libië. Ze zijn de klok rond beschikbaar, en om het gevaar te trotseren ontvangen ze een aardige stuiver.

23 maart 2011

Delen

les  F16 belges en action

Het leeuwendeel van de 170 Belgische militairen is de bemanning van de 6 F-16’s. Ongeveer 20 militairen per straaljager: elektronicaspecialisten, technici, en uiteraard de piloten. De straaljagers worden aangestuurd door AWACS-radarvliegtuigen. Ook enkele Belgische militairen maken deel uit van de bemanning van deze toestellen, zij monitoren met de radars alle verdachte bewegingen in de no-flyzone. De mijnenjager Narcis heeft 39 bemanningsleden, en dan zijn er nog 4 militairen die deel uitmaken van de maritieme staf.

Wat als er iets gebeurt?

De piloten van de F-16’s blijven één maand ter plaatse, de andere militairen in principe vier maanden. De militairen kunnen in Libië geen verlof nemen, maar eenmaal terug hebben ze recht op twee dagen vakantie per volledige maand in operatie.

De te presteren uren hangen af van hun specifieke taak, maar in principe is het personeel 24 uur op 24 beschikbaar. De overuren worden gedekt door extra vergoedingen. Hun overuren kunnen ze nadien dus niet recupereren.

Natuurlijk is het werk van onze jongens in Libië niet ongevaarlijk: elke militair die op zending vertrekt, krijgt een gratis levensverzekering van Defensie. Ze worden door het leger voor een bepaald bedrag verzekerd voor overlijden of invaliditeit.

Wat verdienen onze jongens in Libië?

De F-16-piloten verdienen het meest. Een F-16-piloot is een officier, en die krijgt maandelijks een brutobasisloon van 2.778,78 euro. Per trimester ontvangt een gebrevetteerde piloot een brutovliegpremie van 2.817,69 euro (980,66 euro voor een leerlingpiloot). Gebrevetteerde piloten met het brevet piloot of het hoger vliegbrevet, jonger dan 35 jaar, krijgen jaarlijks een loopbaantoelage van 2781,31 euro.

Een soldaat met 2 jaar dienst heeft een brutomaandloon van 1824,71 euro (niet gehuwd, geen personen ten laste). Een onderofficier ontvangt 2.121,98 euro (2 jaar dienst, niet gehuwd, geen personen ten laste).

Al het personeel krijgt ook nog extra premies. Voor prestaties op zaterdag, zondag of een feestdag krijgen ze een premie of een compensatiedag. De militairen krijgen ook dagelijks een belastbare toelage. Voor een officier is dit ongeveer 45 euro per dag, voor een onderofficier 35 euro en voor een soldaat 30 euro per dag.

Per dag op missie krijgen ze nog een extraatje dat varieert van 28 tot 70 euro. Het ondersteunend personeel van de F-16’s en de piloten die niet aan het vliegen zijn, krijgen 28 euro. De 70 euro per dag is voor piloten in actieve gewapende inzet. Het personeel van de mijnenjager Narcis ontvangt 56 euro per dag dat ze operationeel zijn.

(mr)       

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.