Wat verdienen huisartsen?

Artsen worden vaak geassocieerd met rijkdom, maar is dat nog wel zo? We maken even de optelsom.

23 augustus 2016

Delen

Er is wel eens wat discussie over de verloning van dokters, Marc van Impe (Senior Writer voor MediQuality) nam de proef op de som en ging praten met een huisarts om te berekenen hoeveel een huisdokter nu eigenlijk overhoudt op het einde van de maand.

Hoeveel verdient een huisarts?

Een huisarts ziet om en bij de 15 à 20 patiënten per dag. Er zijn natuurlijk drukkere en kalmere dagen, maar gemiddeld kan een arts zo’n 3 patiënten per uur zien. Gemiddeld betaalt een patiënt iets meer dan 20 euro, maar voor de dokter schiet daar na aftrek van alle onkosten nog maar zo’n 8 euro van over (voor de belastingen). Met andere woorden houdt een arts ongeveer een derde over na alle kosten.

Netto heeft een dokter dus zo’n 16 à 18 euro per uur, het maandtotaal komt daardoor gemiddeld op zo’n 3.200 euro netto. Niet weinig, maar er komt wel enorm veel verantwoordelijkheid en expertise bij de job kijken, en – niet te vergeten - er kruipen wel wat arbeidsuren in.

9-tot-5

Een huisarts heeft ook geen gewone 9-tot-5 job. Een dokter getuigt dat hij gemiddeld zo’n 50 uur per week werkt. Dat zijn natuurlijk niet alleen consultaties of administratief werk, dokters moeten zich ook constant bijscholen.

Er kruipt verder nog heel wat tijd in de opvolging van bepaalde patiënten en het rondsturen van herinneringen, zoals voor vaccinaties of voor check-ups, en er is gewoonlijk nog een rondje huisbezoeken.

Personeel

Dokters die werken met een medisch secretaresse (of secretaris) of onthaalmedewerk(st)er, wat je vooral vaak ziet in groepspraktijken, zeggen dat dat toch wel een grote, maar essentiële kost is. Artsen hebben zo al genoeg verantwoordelijkheden aan hun hoofd, hoe minder administratie daar nog bijkomt, hoe beter. Verder is er meestal nog een huishoudster in dienst om de doktersvertrekken zo steriel en hygiënisch mogelijk te houden.

Dokters verdienen dus wel goed hun kost, maar of het werkelijk ‘te veel’ is voor de uren die ze doen en de kosten die ze hebben, dat hangt van het perspectief af.

(sjv) – Bron: Express Business / MediQuality  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.