Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Krijg ik een uitkering tijdens mijn geboorteverlof?

Wat verandert er voor mij na de geboorte van mijn kind?

Geboorte van kind
Na je bevalling wil je tijd doorbrengen met je baby. Daarvoor dient het moederschapsverlof.

Tijdens je moederschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever, maar kom je in aanmerking voor een moederschapsuitkering, het startbedrag of kraamgeld en eventuele bijkomende geboortepremies. Bij sommige ziekenfondsen krijg je ook een borstvoedingspremie. Na het eenmalige startbedrag (in Vlaanderen) of kraamgeld (in Brussel) ontvang je je Groeipakket of kinderbijslag. Dit is een bedrag dat je maandelijks krijgt voor de verzorging en opvoeding van je kind.

Ontdek: Hoelang duurt mijn moederschapsverlof?

Geboorteverlof

Vaders en meeouders kunnen na de geboorte een beroep doen op 20 dagen geboorteverlof (vroeger vaderschapsverlof), om tijd door te brengen met hun pasgeboren kindje. Die dagen moeten ze opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. 

Lees ook: Wat is het geboorteverlof?

Ouderschapsverlof

Het moment dat je weer aan de slag moet, komt er onvermijdelijk aan. Als kersverse ouder kan je ervoor kiezen je job tijdelijk voltijds, deeltijds, met 1/5 of met 1/10 te onderbreken door gebruik te maken van ouderschapsverlof. Voor ieder kind heeft elke ouder recht op maximum 4 maanden ouderschapsverlof. Het verlof moet ingaan voordat het kind 12 jaar wordt.

CHECK: Wanneer kan ik ouderschapsverlof opnemen?

Borstvoedingspauzes

Jonge moeders die hun baby nog een tijd borstvoeding willen geven, kunnen onbetaald borstvoedingsverlof nemen. In principe is hiervoor de goedkeuring van de werkgever vereist. Daarnaast hebben werkneemsters het recht om op het werk borstvoedingspauzes in te lassen, en dit tot maximum 9 maanden na de geboorte van hun kindje.

Extra: Wat is een borstvoedingspauze?

(lm) - Bronnen: KidsLife/Vlaanderen.be

2 januari 2023
Anderen bekeken ook