Wat solliciteren en daten gemeen hebben

daten = solliciteren

In een sollicitatiegesprek beweren dat je de baan koste wat het kost wil, is hetzelfde als een trouwaanzoek doen na je eerste date. “Solliciteren en daten lijken dan ook erg op elkaar”, vertelt carrièrecoach Katrin Van de Water. Ze legt uit waarom.

“Vaak zie ik mensen lachen als ik in een coaching zeg dat solliciteren en daten meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken. En toch is het zo”, vertelt Katrin Van de Water.

Bewust de aandacht trekken is cruciaal voor zowel daten als solliciteren. “Bij een sollicitatie hebben beide partijen vooraf 'iets' over elkaar gelezen waardoor wederzijds interesse is gewekt. Beide 'profielen' kwamen elkaar tegen. Het oog van de sollicitant is gevallen op een interessant bedrijf en/of een interessante vacature. Het bedrijf heeft de sollicitant opgemerkt door zijn in het oog springende cv, aparte sollicitatiebrief of zijn goed opgebouwd LinkedIn-profiel. Een datum voor een eerste kennismaking is geprikt.” De spanning stijgt …

Trouwen met je blind date?

“In deze fase beweren dat je de baan koste wat het kost wil, is hetzelfde als zeggen dat je wil trouwen met je blind date! En toch hoor ik dit vaak”, merkt carrièrecoach Katrin Van de Water.

Hierdoor zijn de verwachtingen erg hoog gespannen. Hoe kan je te weten komen of het een goede match is? Weten wat je wil en wat bij je past, is hiervoor heel belangrijk. Sta vooraf stil bij wat je écht wil, wat voor jou belangrijk is, wat je te bieden hebt en wat je verwacht te krijgen. Zie je de parallellen met daten? Als je een succesvolle en langdurige relatie wil, zijn dat ook cruciale zaken om te achterhalen.

“In het sollicitatiegesprek ga je checken of dit bedrijf past bij jouw waarden, en of je dagelijks de dingen gaat kunnen doen die jij goed kan én leuk vindt. Ook belangrijk: kan je jezelf ontwikkelen in de richting die bij jou past? Benoem deze zaken tijdens het gesprek. Zo krijgt de werkgever een duidelijk beeld van jou. Is het niet voor deze functie, dan is er misschien intern of extern een andere job die nog beter bij je past”, zegt Katrin Van de Water.

Focus op je doel

“Droom groot! Het kan helpen om je ideale werkdag uit te schrijven. Van je droomprins(es) op het witte paard heb je toch ook een duidelijk beeld? Zo wordt het verlangen naar het creëren van die nieuwe werkelijkheid groot genoeg, het verlangen wordt groter dan de angst. Door te focussen op je doel en niet op je angst kom je sneller in beweging en dichter bij je doel. Het is immers spannend om nieuwe wegen te bewandelen en vertrouwde dingen achter te laten.”

Doe niet té veel water bij de wijn

“Het bedrijf heeft een 'probleem' dat hen geld kost. Ze zijn op zoek naar een oplossing en gaan kijken of jij die oplossing zou kunnen zijn. Een sollicitant heeft ook een 'probleem', wat hem energie en misschien geld kost: namelijk het niét hebben van een leuke baan, en hij is op zoek naar een oplossing. Ook twee vrijgezellen die op date gaan, willen een leemte in hun leven opvullen en besnuffelen elkaar om te zien of er een ‘klik’ is.

In het sollicitatiegesprek gaan bedrijf en sollicitant kijken of ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Het stellen van gerichte vragen brengt duidelijkheid. Dit wil zeggen dat de kandidaat ook 'nee' mag zeggen als hij merkt dat dit niet de juiste biotoop is om zich als een vis in het water te voelen ... Voel je als sollicitant niet ‘minder’ dan de recruiter die voor jou zit, hij is ook maar een mens. Ik gebruik vaak de term ’gelijkwaardig solliciteren’.”

Zoek naar de ‘ware’

Heb je het moeilijk met ‘nee’ zeggen? Denk dan aan al die prinsen of prinsessen op het witte paard die jou afgewezen hebben. Of die keer dat jij zelf iemand de bons hebt gegeven omdat hij of zij niet de ‘ware’ was.

Katrin Van de Water: “Blijf dus zoeken naar de ‘ware’ job. Geef niet te snel op en doe niet té veel water bij de wijn... Net zoals op de datingmarkt zijn er ook op de jobmarkt heel wat kandidaten: er is vast wel een bedrijf en functie die écht bij je past. Heb er vertrouwen in en onderneem actie! Mensen durven dikwijls gewoon niet te springen.”

5 tips om succesvol te solliciteren

Dus Katrin, wat hebben we geleerd vandaag …?

  1. Zorg voor een goede eerste indruk: een cv, brief en LinkedIn-profiel die bij jou passen en waardoor interesse gewekt wordt.
  2. Weet wat je wil.
  3. Bereid je gesprek goed voor.
  4. Stel gerichte vragen.
  5. Stel je gelijkwaardig op en heb vertrouwen.

(mr)

Katrin Van de Water is carrièrecoach. Jarenlang zat ze aan de andere kant van de tafel en werkte ze als recruiter en assessor. Een burn-out dwong haar na te denken over wat ze écht wou. Ze richtte in 2006 Passion for Work op. Sindsdien helpt ze samen met haar team hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Katrin schreef het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt via www.passionforwork.be.
 

Meer info over Sollicitatiegesprek , Sollicitatietips

13/03/2014