Wat schrikt jongeren anno 2010 af om een eigen zaak te starten?

Unizo en Trendwolves bevroegen 1.000 jongeren over ondernemen. Hieruit bleek dat slechts 36% van de jongeren een eigen zaak ziet zitten. De grootste domper op de feestvreugde? De crisis! 64% zegt op dit moment geen eigen zaak op poten te durven zetten. De redenen?

1 april 2010

Delen

Te weinig geld?
"Je laten adviseren om een goed businessplan op te stellen, is de boodschap"

Geen ervaring, geen lening

Vooral de financiële investering die het vergt om iets te starten, blijkt voor velen een struikelblok (61 procent). “Vroeger kreeg men vrij snel een lening, maar zonder degelijk business- en financieel plan kom je nu geen bank meer in”, weet Van de Voorde.

Bovendien zien zes op de tien ondervraagde jongeren op tegen de risico’s om van nul te starten. Voor de helft werkt geen ervaring hebben als ondernemer demotiverend. Je laten adviseren om een goed businessplan op te stellen, is dan ook de boodschap.

“Onlangs kreeg ik een businessplan voor een broodjeszaak onder ogen. Die starter had berekend dat een broodje smeren hem ruwweg 2 minuten zou kosten. Hij was van plan per dag 2.000 broodjes te verkopen. Daar heb je 4.000 minuten nodig, terwijl er maar 1.440 in een dag zitten. Dat plan was totaal niet realistisch, al gesteld dat je zoveel broodjes aan de man zou kunnen brengen”, aldus Van de Voorde.

Zware sociale lasten

Ook de klassieke verzuchtingen over het ondernemersklimaat zorgen voor enige terughoudendheid bij jongeren. Vier op de tien zijn afgeschrikt door de zware sociale lasten waar ondernemers in ons land mee te kampen hebben. Meer dan een derde ziet op tegen de administratieve rompslomp van een eigen zaak. Een vierde zegt kortaf dat het in Vlaanderen moeilijk is om iets te starten.

Cruciale vaardigheden om het als ondernemer te maken, hebben de meeste jongeren ook nauwelijks in huis. Zestig procent zegt bijvoorbeeld niet overweg te kunnen met financiële planning. Bijna evenveel geven toe geen kaas gegeten te hebben van boekhouding, personeelsbeheer of marketing en verkooptechnieken. Wel sterk vinden ze zichzelf in sociale vaardigheden: 72 procent zegt gemakkelijk contact te leggen met mensen die ze niet kennen. Ook hun meertaligheid (67 procent), vakkennis (53 procent) en kennis van websitebeheer (52 procent) schatten ze hoog in.

Bezorgd om pensioen

Hoewel de bevraagde jongeren nauwelijks op de arbeidsmarkt komen piepen, maken ze zich ook grote zorgen over hun pensioen. De meerderheid (64 procent) pleit ervoor dat het pensioen van zelfstandigen op hetzelfde niveau komt als het pensioen van loontrekkenden. Bijna vier op de tien zien de hogere pensioenuitkering als een argument om werknemer te worden.

Toch zegt 14 procent een goed zakelijk idee te hebben waarmee ze als ondernemer aan de slag willen. Een op de tien laat zich bovendien door geen enkel argument afschrikken om te starten als ondernemer.

(ks) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.