Loopbaanbegeleiding
Vorige

1 van 73

Volgende
Volgend artikel:

Wie heeft recht op loopbaancheques?

Wat is loopbaanbegeleiding?

Vraag je je af wat je competenties en carrièremogelijkheden zijn? Biedt je job je niet meer dezelfde uitdaging als vroeger? Dan is loopbaanbegeleiding wellicht iets voor jou.

Een centrum voor loopbaanadvies begeleidt werknemers die het, om welke reden ook, even niet meer zien zitten. Loopbaanbegeleiding is een vorm van (individuele) begeleiding waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt.

Loopbaanbegeleiding is voor iedereen anders en de duur en inhoud worden afgestemd op jouw behoeften. De begeleiding bestaat voornamelijk uit zelfanalyse. Tijdens verschillende gesprekken krijg je via oefeningen zicht op je kwaliteiten en competenties. Je ontdekt ook wat voor jou belangrijk is in je job.

Hoeveel kost het?

Door de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) ligt de prijs van loopbaanbegeleiding erg laag. Bij de VDAB kost een loopbaantraject maximum 50 euro. In heel wat centra kan je eerst gratis een infosessie bijwonen.

Betalen voor loopbaanbegeleiding kan echter ook met loopbaancheques. Dan betaal je maar 40 euro voor 4 uur begeleiding.

Wie kan loopbaanbegeleiding volgen?

Iedereen die al minstens 12 maanden jaar gewerkt heeft, komt in aanmerking. Je moet een arbeidscontract hebben bij een werkgever of zijn ingeschreven als zelfstandige. Loopbaandienstverlening is er zowel voor bedienden als arbeiders. Hou er wel rekening mee dat je slechts een keer om de zes jaar recht hebt op zo'n begeleiding.

Loopbaanbegeleiding is niet enkel iets voor starters. Steeds meer hooggeschoolde dertigers zitten in de knoop met hun carrière. "Twijfelen over je job en je toekomst is typisch voor dertigers", zegt Erik Leenders, directeur bij loopbaanbegeleider Itinera. "Op die leeftijd heb je meestal een eerste werkervaring achter de rug en heb je ook al kennis gemaakt met de minder aangename kanten van het kantoorleven: problemen op het werk, spanningen met collega's ... Automatisch vraag je je dan af of je wel op de juiste plek zit."

"Vooral jonge vrouwen die op het punt staan een kind te krijgen, beginnen zich vragen te stellen", zegt Noëlla Ghysels, afgevaardigd bestuurder van het centrum voor loopbaandienstverlening Arabel. "Ze hebben aan hun carrière gewerkt en iets bereikt, maar worden plots overvallen door een dubbel gevoel omdat ze ambities hebben op twee fronten: thuis en op het werk.”

Wat verandert er na de loopbaanbegeleiding?

Nadat je een duidelijk zicht gekregen hebt op je competenties en wensen, stel je samen met je begeleider een actieplan op. Daarna is het aan jou.

Je moet dan zelf de nodige stappen zetten om je carrière terug op het juiste spoor te zetten. Dit kan gaan van een gesprek met je baas tot het zoeken van een andere job.

Niet iedereen die loopbaanbegeleiding volgt, verandert achteraf van job. "Het tegendeel is waar: niet meer dan 10% gaat op zoek naar een andere werkgever. De meesten lossen hun problemen op bij hun huidige werkgever”, zegt Erik Leenders, directeur bij loopbaanbegeleider Itinera.

(kv)

16 december 2019
Anderen bekeken ook