Wat bepaalt jouw loon?

Voor onze jaarlijkse Loonwijzer kreeg Jobat inkijk in het loonzakje van ruim 24.000 respondenten, verdeeld over heel België. Ook benieuwd om te weten waar en hoe je het meest verdient?

13 oktober 2017

Delen

De gemiddelde Belg verdient 3.181 euro bruto per maand. Maar een aantal elementen spelen mee om daarboven te gaan.

1. Opleiding: masters verdienen meer

Algemene management- en directiefuncties hebben, verdeeld over heel België, veruit het hoogste gemiddelde brutomaandloon: ongeveer 4.800 euro. Iemand in een administratieve functie strijkt in ons land gemiddeld 2.750 euro bruto op. De opleiding speelt mee: een afgestudeerde master verdient met 3.590 euro ruim 300 euro bruto meer dan een afgestudeerde bachelor én ruim 700 euro meer dan een afgestudeerde in het secundair onderwijs.

2. Sector: chemie en EU betaalt best

Sommige sectoren betalen een stuk meer dan andere. Zo bieden chemie en petrochemie met een gemiddelde van bijna 4.000 euro bruto het hoogste maandloon, van dichtbij gevolgd door internationale instellingen (zoals de EU), energie-en watervoorziening en farma. Sectoren zoals horeca, communicatie, reclame en toerisme betalen het minst.

3. Locatie en soort bedrijf

Omdat Brussel vaak hoofdkantoren van grote bedrijven en organisaties huisvest, vind je daar gemiddeld gesproken ook de hoogste lonen (gemiddeld 3.506 euro bruto per maand). Hoe groter de organisatie, hoe hoger het loon.

4. Anciënniteit

Een starter verdient gemiddeld 2.277 euro bruto per maand, al springt dat bedrag na een jaar of acht al naar een gemiddelde van 2.952 euro. Heb je meer dan dertig jaar ervaring, dan wordt dat 3.757 euro gemiddeld. Arbeiders verdienen minder dan bedienden, die op hun beurt minder verdienen dan ambtenaren en kaderleden.

5. Geslacht: loonkloof

In het onderzoek van Jobat wordt het loonverschil tussen man en vrouw bevestigd. Een man verdient – over heel het land bekeken – gemiddeld bijna 3.413 euro, terwijl een vrouwelijke werknemer het met 2.956 euro bruto per maand moet doen. Dat is een loonkloof van ongeveer 450 euro. Een verschil dat in vergelijking met vorig jaar wel licht afneemt. Deze kloof komt ook doordat mannen zich eerder bevinden in beter betalende sectoren en jobs. Extralegale voordelen vergroten bovendien het loonverschil. Zo beschikt een man gemiddeld over 4,9 extralegale voordelen, een vrouw over 3,9. Vooral inzake gsm, laptop en bedrijfswagen worden mannen veel beter bediend.

Maar … waar ben je meest tevreden?

Geld is natuurlijk niet alles. Los van het geslacht, blijkt de Belg meer tevreden over zijn job dan bij het vorige onderzoek. Toch speelt loon zeker een rol in de tevredenheid. De ontevredenheid over het loon, in vergelijking met het werk dat ze ervoor moeten verrichten, speelt een rol in sectoren zoals de horeca, toerisme & vrijetijdsbesteding, textiel, schoen- en kledingnijverheid. Daar zijn ruim zes op de tien ontevreden. Niet geheel toevallig zijn dit de sectoren die hun medewerkers het minst betalen.

(wv) 

Vergelijk jouw loon met dat van anderen. Check de Jobat Loonwijzer op www.jobat.be/loonwijzer 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.