Warme bakker met uitsterven bedreigd

Zondag koffiekoekendag? Die gewoonte zou wel eens één van de redenen kunnen zijn dat de warme bakker stilletjes aan verdwijnt.

Sectororganisatie Bakkers Vlaanderen trekt aan de alarmbel. Ze tellen momenteel nog maar 2.600 warme bakkers in Vlaanderen. Een daling van maar liefst 35% tegenover de jaren ’90 en ook al enkele jaren een vaste waarde in de lijst van knelpuntberoepen. De redenen volgens hen?

1. De kostprijs

Aan het starten van een warme bakkerij hangt een roodgloeiend prijskaartje. Opgeteld zouden de installaties en het materiaal al minstens 300.000 euro kosten en dan hebben we de prijs van het pand er nog niet bijgeteld. Daarbij zouden banken ook niet erg happig zijn op het verstrekken van een financiering, wat het starten van een bakkerij voor velen onhaalbaar maakt.

2. Concurrentie

Grote ketens nemen de activiteiten van de warme bakker grotendeels over. Supermarkten, broodjeszaken en franchiseketens bieden steeds vaker ook een ruimer assortiment brood, koffiekoeken en patisserie aan, waardoor de bakker cliënteel verliest en de bakkerijsector de druk voelt stijgen.

Daar komt nog eens bij kijken dat de meeste mensen koffiekoeken en patisserie associëren met het weekend. De warme bakker rekent dan ook vooral op het weekend om zijn hele verkoop te ondersteunen.

3. Jongeren blijven ‘koud’

Jongeren blijven over het algemeen koud voor het beroep van warme bakker. De VDAB telde het voorbije jaar niet meer dan 47 studenten in hun bakkersopleiding. Het beroep blijft dan ook al een tijdje op de lijst van knelpuntberoepen staan.

(sjv) – Bron : Express.be 

Meer info over Welke job past bij mij? , Waar vind ik jobs? , Opleidingen , Jobs met toekomst

22/04/2015