Collega's
Vorige

1 van 575

Volgende
Volgend artikel:

Samen met je collega's sporten: ja of neen?

Wanneer praat je te veel?

Reageren collega’s amper nog geïnteresseerd als je het woord neemt? Heb je het idee dat mensen na een tijdje alleen nog maar afwezig met hun hoofd knikken als je hen iets vraagt? Misschien is dat een teken dat je te veel praat … en dat kan je carrière schaden.
#

Vlot praten is een talent, te stil zijn is asociaal, maar wanneer praat je nu eigenlijk té veel?

Schadelijk voor je carrière

Waarschijnlijk als het je productiviteit begint te schaden. Werkgevers willen vooral efficiënte werknemers in dienst. Zelfs als je eigenlijk je werk wel gedaan krijgt, kan je reputatie als praatgrage collega je een promotie kosten als je werkgever je ook zo ziet. Want een collega ziet je verhalen misschien gewoon als vervelend, een manager zal er verloren kostbare tijd in zien. “Niemand heeft zin in een uur te verliezen om een antwoord op een eenvoudige vraag te krijgen,” zegt Annie Stevens, managing partner bij ClearRock.

Het probleem ligt volgens Stevens bij het feit dat mensen die teveel praten dat zelf niet altijd doorhebben. “Sommigen doen het uit onzekerheid”, verklaart ze, “anderen juist omdat ze te zelfzeker zijn, maar teveel blijft teveel.”

3 tips

Je weet dus niet altijd zelf dat je te veel praat. Hoe kan je dit nu op tijd opmerken en wat kan je er aan doen?

1. Wees (zelf)bewust

Je omgeving geeft meestal wel aan dat je te lang aan het praten bent. Wees je dus bewust van je omgeving, zodat je openstaat voor hun signalen. Gezichten en gebaren verklappen vaak meer dan woorden.
Voorbeeld: Merk je dat je van het gespreksonderwerp afdwaalt, let er dan op of je collega’s meegaan in je verhaal. Worden ze plots stil of lijken ze wat te dromen, dan is het tijd om het tij te keren. Kijkt je gesprekspartner vaak weg of vermijdt hij oogcontact, dan zit hij waarschijnlijk al met zijn gedachten ergens anders.

2. Leer goed luisteren

Een vlotte prater ben je waarschijnlijk al, maar aandachtig luisteren is minstens even belangrijk. Gebruik je praattijd om goede vragen te stellen en ruimte te laten voor antwoorden en interactie. Onderbreek niemand als hij of zij spreekt en blijf niet doorratelen als iemand anders duidelijk maakt dat hij iets wil bijdragen aan het gesprek. Zo kom je geïnteresseerder over, krijg je toch nog tijd om te praten, maar blijft het gesprek dynamisch.

Intelligente vragen reflecteren trouwens ook goed op jou, en dat is dan weer goed voor je carrière.

3. Wees kort en bondig

Probeer te spreken in ‘hoofdpunten’. Bereid een soort script voor in je hoofd als antwoord op veelgestelde vragen, bijvoorbeeld over je werk, een taak die in voorbereiding is, over jezelf of een veelvoorkomend onderwerp.

Natuurlijk moet het wel persoonlijk blijven overkomen, dus niet gewoon een tekstje afratelen. Persoonlijke toevoegingen mogen en details geven is goed, maar probeer om jezelf er niet in te verliezen. Dwaalt je publiek af? Spring dan terug naar de kern van de zaak.

Discriminatie

Volgens een onderzoek van de universiteit van Yale worden vrouwen in hogere functies nog steeds meer gestraft voor teveel praten dan mannen in hun positie. Researcher Victoria Brescoll merkte op dat deze vrouwen als incompetent, arrogant en dominant worden gezien, een label dat toch weer wijst op een vorm van genderongelijkheid als het gaat om carrières op topniveau.

“Zowel voor mannen als voor vrouwen geldt dat er van hen verwacht wordt dat ze op de werkvloer relevante informatie helder en beknopt kunnen overbrengen,” legt Stevens uit. Zij heeft een efficiënte leuze klaar, die ze graag met anderen deelt: “Wees kort, wees briljant en wees weer weg.”

Sollicitatietip

Wees je ook bewust van je persoonlijke communicatie bij een sollicitatiegesprek. Als je te veel praat horen recruiters misschien niet meer wat je echt wil zeggen. Antwoord daarom zo helder mogelijk en stip de belangrijkste punten aan. Vat je boodschap in kernwoorden samen en benadruk deze in het gesprek.

Onderbreek je interviewer zeker niet, want dat wordt als onbeleefd ervaren. Blijven doorpraten als je toekomstige werkgever duidelijke signalen geeft dat hij een vraag wil stellen of naar een ander topic wil overgaan, kunnen je ook de job kosten. Hou er rekening mee dat een interviewer misschien wel meerdere kandidaten heeft en misschien een beperkt tijdskader heeft om jou te spreken. Focus daarom op de belangrijkste zaken die je hem of haar wil meegeven.

(sjv) - Bron: Express.be

17 maart 2015
Anderen bekeken ook