Wanneer kan ik educatief verlof opnemen?

Wie een opleiding volgt, heeft niet alleen tijd nodig om de lessen te kunnen volgen, maar ook om examens af te leggen en te studeren. Betaald educatief verlof laat dit toe.

19 februari 2009

Delen

Werknemers uit de privé die een erkende opleiding volgen, kunnen betaald educatief verlof aanvragen om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon. De werkgever kan dit niet weigeren maar moet wel akkoord gaan met de planning van het verlof.

Duur van het betaald educatief verlof

Het aantal verlofuren waarop je recht hebt stemt overeen met dat van de gevolgde cursussen, dit aantal uren is echter elk schooljaar begrensd. Enkel de effectief aanwezige lesuren komen in aanmerking. Een lesperiode van 50 minuten geeft recht op één uur educatief verlof.

Krijg ik een uitkering als ik educatief verlof heb?

De werknemer die educatief verlof opneemt heeft recht op de betaling van zijn normale loon op het gewone tijdstip, eventueel begrensd tot 2.601 euro bruto per maand. De werkgever kan (facultatief en niet verplicht) het bedrag van het loon van de werknemer beperken tot dit begrensd bedrag.

Ben ik beschermd tegen ontslag tijdens mijn educatief verlof?

Je geniet ontslagbescherming als je educatief verlof opneemt. De werkgever mag je niet ontslaan vanaf het ogenblik van de aanvraag tot op het einde van de opleiding, behalve om redenen die vreemd zijn aan die aanvraag. De werkgever dient bovendien te bewijzen dat er zulke redenen zijn.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.