Wanneer betaal jij met e-maaltijdcheques?

Vergeet jij ook altijd die verdomde papieren maaltijdcheques mee te nemen als je gaat winkelen? Met de elektronische maaltijdcheque wordt dit verleden tijd, al zal het wel nog zeker tot in het voorjaar duren vooraleer alles praktisch rond is.

7 december 2010

Delen

elektronische maaltijdcheque

Zowel de toekenning van de cheques als de betaling ervan zullen dan volledig elektronisch verlopen. Gedaan dus met het kwijtspelen van papieren maaltijdcheques of het ontdekken van al vervallen cheques. Al kan je werkgever natuurlijk altijd beslissen niet in het nieuwe systeem mee te stappen en alles gewoon bij het oude te laten.

Wat zijn e-maaltijdcheques?

In tegenstelling tot de papieren versie worden elektronische maaltijdcheques niet aan de werknemer overhandigd: ze worden op een maaltijdchequerekening gezet die beheerd wordt door een erkende uitgever (bv. Sodexo of Edenred).

Bedoeling is dat deze dienst voor de werknemer kosteloos is. De gebruiker moet zijn saldo en het aantal nog geldige maaltijdcheques gratis kunnen raadplegen.

Hoe ermee betalen?

Dat is nog niet duidelijk en kan variëren bij elke erkende uitgever. “Mogelijke opties zijn betalen via de elektronische identiteitskaart, een speciale maaltijdchequekaart die gebruikt kan worden via de gewone betaalterminals of betalen via sms”, vertelt Iris Tolpe, manager Legal Department bij hr-dienstverlener Securex. “Het zijn de uitgevers van de cheques die het soort drager zullen bepalen, al moeten zij bij voorkeur gebruikmaken van bestaande toepassingen en moet het kosteloos zijn voor de werknemer.”

De werknemer kan om het even welk bedrag via zijn maaltijdchequerekening betalen, het hoeft niet om een veelvoud van de waarde van zijn maaltijdcheque te gaan.

Vanaf wanneer krijg je ze?

Ook dat is nog een vraagteken. Vanaf 1 januari 2011 kunnen uitgevers een erkenning aanvragen bij de minister van Economische Zaken. De verwachting is dat bekende uitgevers van papieren maaltijdcheques zoals Sodexo en Edenred dit inderdaad op 1 januari zullen doen. Reken 3-4 maanden vooraleer deze bedrijven officieel erkend zullen zijn, dus ten aller vroegste vanaf 1 april zullen werknemers met elektronische maaltijdcheques kunnen betalen.

Die startdatum zal waarschijnlijk niet gehaald worden, want ook je werkgever heeft werk voor de boeg om de elektronische maaltijdcheques te kunnen aanbieden aan zijn personeel.

“Veel bedrijven wachten tot ze weten hoe het systeem er gaat uitzien. Bovendien moet de werkgever in zijn onderneming een welbepaalde procedure doorlopen om de elektronische maaltijdcheques te kunnen aanbieden, vele zullen een cao op ondernemingsvlak moeten afsluiten of wijzigen. Het is mogelijk dat heel wat werkgevers opzien tegen dit extra administratieve werk. Het succes van de elektronische maaltijdcheque valt dus nog af te wachten”, aldus Iris Tolpe.

Kan ik ook nog voor papieren maaltijdcheques kiezen?

Ook als je werkgever de mogelijkheid van elektronische maaltijdcheques aanbiedt, kan je nog blijven kiezen voor de papieren variant.

En als je gekozen hebt voor de elektronische maaltijdcheques, maar je wil terug veranderen naar de oude, getrouwe papieren versie kan dat ook, mits het naleven van een opzegtermijn van een maand.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.