Waarzeggerstalent? Nee, gezond boerenverstand

“2016 komt eraan. Tijd om vooruit te blikken, ook op HR-vlak. Natuurlijk beschik ik niet over een glazen bol maar ik kan wel een aantal trends benoemen op basis van wat ik zie in organisaties waarmee we samenwerken. Waar liggen zij wakker van? Naar welke antwoorden gaan zij op zoek om succesvol te zijn naar de toekomst toe? Daarnaast is het eveneens waardevol om terug te blikken op 2015, welke beslissingen onze regering heeft genomen, wat de impact hiervan is op ‘werk’ en hoe we daarop kunnen inspelen. Het is meer leren uit het verleden om zo een brug naar de toekomst te slaan dan waarzeggerstalent,” aldus Chris Wuytens, Managing Director van Acerta Consult.

23 december 2015

Delen

Chris Wuytens
“Een flexibele formule zoals een cafetariaplan, al dan niet met een mobiliteitscomponent, zorgt ervoor dat de werknemer zélf zijn ideale verloningspakket kan samenstellen.” (Chris Wuytens, Managing Director Acerta Consult)

Flexibel verlonen is de toekomst

“Ik geloof bijvoorbeeld niet meer in het collectieve karakter van onze huidige standaardverloning. 2015 werd gekleurd door loonbevriezing voor werknemers en commotie over hoe de regering Michel de tax shift in de praktijk zou omzetten. Een verdere stijging van de brutolonen is niet meer mogelijk. Geen giswerk, maar een glashelder feit. Bedrijven zullen dus een pak creatiever moeten omspringen met verloning als ze hun personeel willen belonen. Of zelfs nog straffer: als ze hun werknemers willen behouden tout court. En dat kan door lonen aan te passen aan de persoonlijke vragen en individuele voorkeuren van hun werknemers.”

“Een flexibele formule zoals een cafetariaplan, al dan niet met een mobiliteitscomponent, zorgt ervoor dat de werknemer zélf zijn ideale verloningspakket kan samenstellen. Een starter heeft heel andere prioriteiten dan iemand die in de herfst van zijn carrière staat. Geef me dus één degelijk argument waarom ze allebei op dezelfde wijze gecompenseerd moeten worden. Of om de nieuwjaarsanalogie nog even door te trekken: je maakt je neefje van 12 blij met een heel ander kerstcadeau dan wat je voor je oma zou kopen. En da’s ook alleen maar logisch.”

“Maar niet alleen de werknemer wint bij een geïndividualiseerd verloningsbeleid. Ook werkgevers doen er hun voordeel mee. Een bedrijf heeft gemiddeld een dertigtal componenten in zijn verloningspakket. Een grote kost voor het bedrijf op zich, maar heel wat werknemers hebben geen idee van welke voordelen ze allemaal genieten. Je krijgt als bedrijf meer “return on investment” als je je werknemers betrekt bij het verloningsproces. Zij mogen uiteindelijk hun eigen keuzes maken, maar worden ook geëngageerd in het selectieproces, en zijn zich meer bewust van de voordelen die ze ontvangen. Dat loont.”

Duurzame jobs

“Een tweede geesteskind van de regering Michel die zijn impact niet gemist heeft, is het opdrijven van de pensioenleeftijd tot 67. Minister Peeters lanceerde dan ook rondetafelgesprekken met de diverse sociale partners om vorm te geven aan het concept “Werkbaar Werk”. Als we allemaal langer aan de slag blijven, wordt het belangrijker dan ooit om je goed te voelen in je job. Daarom moeten bedrijven ook initiatief nemen om jobs duurzaam te maken. Niet alleen voor anciens, maar voor iedereen. Uit een recente enquête van Acerta bleek dat werknemers ervan overtuigd zijn dat werkgevers nog niet genoeg inzetten op hun ontwikkeling, die er mee voor zorgt dat je duurzaam inzetbaar bent in je job.”

“Terwijl heel wat mensen uit eigen initiatief trainingen of opleidingen volgen om hun kennis en capaciteiten te vergroten, vinden ze niet dat hun enthousiasme gespiegeld wordt door hun werkgever: die zet momenteel nog niet genoeg in op de groei van zijn personeel. Zonde, want als je werknemers groeien, groeit je bedrijf gewoon mee. Geef je mensen dus genoeg uitdagingen, laat hen meedraaien op projecten die buiten hun comfort zone liggen en laat hen zichzelf ontdekken. Anders riskeer je dat die werknemer vastroest in zijn job, en zijn motivatie kwijtraakt. Interne jobmobiliteit wordt dus belangrijk om mensen op lange termijn een duwtje in de rug te geven en duurzaam inzetbaar te houden.”

Wuytens voegt toe: “Zo maken we het cirkeltje rond. Duurzame inzetbaarheid en flexibele verloning zijn in symbiose in de onderneming van de toekomst. Nadenken binnen je organisatie over hoe dit te faciliteren zijn opportuniteiten die we met beide handen kunnen grijpen.”

(cw) – Met dank aan Acerta Consult.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.