Ontslagen worden
Vorige

1 van 194

Volgende
Volgend artikel:

Mag je ex-baas je e-mail lezen?

Waarom werd ik ontslagen?

Maar al te vaak komt een ontslag als een donderslag bij heldere hemel. Wat ook de directe aanleiding is voor het ontslag, vaak gaat men ervan uit dat er gewoon veel pech in het spel is. Toch zijn er ook een aantal duidelijke redenen aan te wijzen die kunnen verklaren waarom iemand op straat werd gezet.
#

10 valkuilen die je maar beter kan vermijden:

  1. Slechte werkhouding
    Je maakt het net iets te duidelijk dat je overal wil zijn behalve op je werk. Je bent nors, onvriendelijk en ongeïnteresseerd.
  2. Te weinig inspanning
    Je betreedt het kantoor altijd precies op tijd en loopt ook zo snel mogelijk weer naar buiten. Overwerken is aan jou niet besteed. Wanneer het echt niet anders kan, vertel je tegen iedereen hoe vervelend je het vindt. Ook al is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen werk en vrije tijd, laat af en toe zien dat je extra werk kan verzetten als het nodig is.
  3. Het botert niet met de baas
    Je relatie met je baas heeft een enorm grote invloed op je werkprestaties en algemene tevredenheid. Probeer snel tot een beslissing te komen. Ofwel kan je met iemand samenwerken, ofwel niet. Als het echt niet klikt, ga dan op zoek naar een andere job.
  4. Respect verdien je
    Het kost heel wat tijd en energie om jezelf te bewijzen. Je kan niet verwachten dat mensen je zullen respecteren omdat je simpelweg aanwezig bent op kantoor. Zet je in voor je collega’s en je baas.
  5. Zeuren
    Je klaagt over alles maar je biedt geen oplossingen. Niemand houdt van zeurpieten. Als je klachten terecht zijn, zorg dan dat je alternatieve oplossingen kunt aanreiken. Als dat niet lukt, is het beter om te zwijgen en verder te werken.
  6. Egoïsme
    Natuurlijk is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar probeer ook eens aan anderen te denken. Af en toe een helpende hand bieden kan je carrièrekansen trouwens alleen maar vergroten.
  7. Niet zelfstandig genoeg
    Voor alles heb je hulp nodig. Je kost je collega’s meer tijd dan je hen bespaart. Probeer wat minder afhankelijk te zijn van anderen en zelf initiatief te nemen.
  8. Uitkijken naar een andere baan
    Als je op zoek bent naar een nieuwe job, hou dat dan voor jezelf. Je baas zal het niet appreciëren als het hem ter ore komt.
  9. Roddelen over collega’s
    Roddelen over je baas of over collega’s is een van de gevaarlijkste gewoontes op het werk. Nochtans maakt iedereen er zich wel eens schuldig aan. Wees er heel voorzichtig mee: als je vaak roddelt, zal niemand je nog vertrouwen.
  10. Moeilijk doen
    In plaats van de zaken vooruit te laten gaan, lijkt het alsof je alles tegenhoudt. Collega’s proberen je te ontwijken omdat ze weten dat je hen niet kan of wil helpen. Gun anderen hun succes en probeer hen bij te staan wanneer het nodig is.

(mo) 

17 augustus 2010

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook