Waarom succesvolle vrouwen sneller scheiden

Vrouwen die binnen hun relatie de belangrijkste kostwinner zijn, krijgen gemakkelijker te maken met een echtscheiding. Mogelijk spelen geblutste ego’s daarbij een rol.

23 september 2010

Delen

Tot die conclusie kwamen Amerikaanse onderzoekers die gedurende 25 jaar meer dan 2.500 huwelijken onderzochten. Daarbij werd vooral gelet op het inkomen van de vrouwen die voor de eerste keer trouwden tussen 1979 en 2002.

Het resultaat van het onderzoek was ontluisterend. Vrouwen die meer verdienen dan hun man, hebben 38 procent meer kans om met een echtscheiding geconfronteerd te worden. In Groot-Brittannië verdient overigens bijna een derde van de vrouwen meer dan haar echtgenoot.

Gekwetste trots

Jay Teachman, hoogleraar Sociologie aan de Western Washington University, werpt verschillende mogelijke verklaringen op voor het fenomeen. Zo zou de financiële onafhankelijkheid van succesvolle vrouwen ervoor zorgen dat ze zich minder zorgen maken over een leven als alleenstaande. Daarnaast ziet Teachman ook de ‘gekwetste trots’ van de man als een bron voor spanningen. “Het kan zelfs zo zijn dat de vrouw negatief reageert op het feit dat haar wederhelft minder verdient dan zij zelf”, aldus nog de professor.

Teachman raadt koppels daarom aan om de man ongeveer 60 procent van het inkomen te laten verdienen. De vrouw kan dan zorgen voor de overige 40 procent.

Huisman vaker ontrouw

Ander Amerikaans onderzoek had al uitgewezen dat ‘huismannen’ sneller een affaire beginnen dan mannen die uit werken gaan. Mannen die financieel afhankelijk zijn van hun echtgenote zijn sneller ontrouw. Bovendien bleek dat hoe groter de kloof is tussen het inkomen van man en vrouw, hoe waarschijnlijk het is dat de man zijn vrouw zal bedriegen.

Huismannen wiens echtgenote voltijds werkt, hebben vijf keer meer kans om in een amoureuze affaire verzeild te raken dan mannen die even veel bijdragen als hun echtgenote. Volgens de onderzoekers van de Cornell University die tot deze bevindingen kwamen, is het niet ondenkbaar dat mannen die weinig geld verdienen een buitenechtelijke relatie aangaan om hun mannelijkheid te bevestigen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.