Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

Waarom reageert een bedrijf niet na je sollicitatie: 5 redenen

Herkenbaar: je solliciteert bij een bedrijf, en je hebt een goed gevoel aan het sollicitatiegesprek overgehouden, maar je hoort er nooit nog wat van. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.
#

1. Weinig of slechte online aanwezigheid

Twee op de drie werkgevers bekijken de online profielen van hun sollicitanten. Een LinkedIn-profiel is dus geen overbodige luxe voor wie actief of passief op zoek is naar werk. Wil je een verschil maken, zorg dan voor enkele honderden connecties, of beter nog: een of meerdere referenties van (ex-)collega’s of vroegere bazen.

Zorg er ook voor dat je je eigen kansen niet schaadt met smakeloze commentaren of ongepaste foto’s op het internet. Poets je online imago op voor je naar het interview trekt en wees voorzichtig met je privécommunicatie op sociale netwerken.

2. Onbetrouwbare referenties

Het is goed om op je cv referenties te zetten van mensen die kunnen worden gebeld door je potentiële nieuwe werkgever. Zo krijgt de rekruteerder snel en concreet zicht op wie je bent en wat je professioneel waard bent. Maar referenties die verdacht overkomen of niet te bereiken zijn, schaden je kansen. Laat je referenties altijd weten dat ze mogelijk binnenkort gecontacteerd zullen worden en vertel ze over je sollicitatie. Geef ze indien mogelijk ook tips over hoe te reageren op mogelijke vragen van het bedrijf. Het allerergste is een referentie die niet positief spreekt over jou, kies dus zeer bewust.

3. Geen culturele fit

De bedrijfscultuur is uiterst belangrijk in het wervingsproces. Hoe goed een interview ook verloopt, als de interviewer vindt dat je niet bij het bedrijf past, word je hoogstwaarschijnlijk niet aangenomen. Vermijd dit probleem door je te focussen op bedrijven die cultureel gezien goed bij je eigen achtergrond passen. Ben je iemand die goed aard in een multinational of eerder in een kleine kmo? Is een informele sfeer belangrijk of heb je liever een duidelijk hiërarchisch gestructureerd bedrijf?

4. Geen inhoudelijke overeenkomst

Naast een culturele fit, moet er natuurlijk ook een inhoudelijke match zijn. Als het te duidelijk is dat je solliciteerde voor een job die niet bij je past, inhoudelijk of qua diploma, dan zullen veel bedrijven niet de moeite doen je na je sollicitatie nog iets te laten weten. Lees de vacature dus enkele keren na, en solliciteer gericht op diegene die je echt interesseren en doen watertanden.

5. Het bedrijf heeft geen systeem om de sollicitaties te verwerken

Het bedrijf waarvoor je solliciteert heeft misschien te veel sollicitaties ontvangen. Het is dan vaak niet mogelijk om iedereen te beantwoorden. Zeker kleinere bedrijven met weinig administratieve krachten kunnen ervoor opteren hier geen werk in te steken.

Heel wat bedrijven hebben geen systeem om sollicitaties automatisch te ordenen en te verwerken. Als je online je cv en motivatiebrief in een gestandaardiseerd systeem moet ingeven, is het geen moeilijke opdracht voor werkgevers om alle sollicitanten op de hoogte te houden. Maar in heel wat bedrijven is dit nog niet ingeburgerd.

“Een bedrijf kan misschien goede redenen hebben om niet te reageren op sollicitaties, ik keur deze zeker niet goed. Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer en het gaat erom dat beide partijen bereid zijn om met elkaar in zee te gaan”, vertelt Lodi Planting, eigenaar van Employerbility, waarmee hij advies geeft voor goed werkgeverschap.

“Als blijkt dat de sollicitant niet aan de vereisten voldoet, vind ik dat geen reden waarom een bedrijf niets meer zou moeten laten weten. Integendeel, bedrijven zouden hun sollicitanten altijd serieus moeten nemen en hen steeds van een antwoord moeten voorzien. Zeker de sollicitanten die op gesprek zijn geweest. Bedrijven die dat niet doen riskeren een slechte naam te krijgen wat ten koste kan gaan van hun employer branding.”

Zeker via sociale media kan dit snel heel wat schade aanrichten voor het bedrijf. Je kan altijd je frustratie op een originele manier wegwerken, zoals in onderstaande brief werd gedaan.

Afwijzing

(mr) – Bron: Express.be en Het Belang van Limburg 

10 september 2013

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook