Waarom jouw bedrijf dit jaar geen kerstfeest organiseert

Op een kleine twintig jaar tijd is het aantal bedrijven dat een kerstfeest voor zijn medewerkers organiseert met een kwart gedaald. Slechts zes op de tien bedrijven zullen dit jaar tijdens de eindejaarperiode een feestje of etentje houden.

20 december 2016

Delen

De evolutie is opmerkelijk. In 1998 organiseerde nog meer dan 80 procent van de bedrijven een evenement van die aard, van etentje tot receptie. Vandaag gaat het dus nog maar ongeveer 60 procent dat hier initiatief voor neemt. Dat blijkt uit een rondvraag bij hr-managers, uitgevoerd door de Society for Human Resource Management (SHRM).

Geen besparingen

Je zou geneigd zijn om de daling in kersfeestjes te verklaren door de besparingen die er in veel bedrijven de ronde doen. Maar dit blijkt, volgens het onderzoek van SHRM, niet de hoofdreden. Toch zeker niet meer vandaag. Slechts 6 procent van de ondervraagde bedrijven geeft vandaag een gebrek aan middelen op als reden om niets te organiseren. Maar op het hoogtepunt van de financiële crisis gaf 20 procent van de bedrijven nog aan dat besparingen de reden waren.

Volgens de onderzoekers zijn de meeste bedrijven, en hun hr-verantwoordelijken, simpelweg tot het besef gekomen dat ‘medewerkers niet het gevoel hebben iets te missen als er niets wordt georganiseerd.’ De personeelsfeestjes rond de eindejaarperiode zijn misschien wel leuk, maar geen must. Vaak werden feestjes de voorbije jaren niet meer georganiseerd omwille van besparingen. Toen de financiële ruimte er wel was, bleken nog maar weinigen vragende partij om de draad opnieuw op te pikken.

(wv) - Foto: Dontpaniconline.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.