Ontslagen worden
Vorige

1 van 194

Volgende
Volgend artikel:

Mag je ex-baas je e-mail lezen?

Waarom je job verliezen nog niet zo slecht is

Je werk verliezen is nooit plezant. Maar je kan het ook omkeren en er een opportuniteit van maken. Wie dacht dat een ontslagen werknemer veranderde in een zwartgallige zeurpiet komt bedrogen uit.
#

Slechts een vierde van de ontslagen werknemer gaat twijfelen aan zichzelf of wordt cynisch over zijn ex-bedrijf en de afgelopen periode.

De positieve kanten

Geen spervuur aan negatievere gevoelens dus. “Verrassend genoeg spraken alle deelnemers aan de studie over de positieve kanten van hun jobverlies”, zegt Amy Kenworthy, een professor Management aan de Bond University in Australië. De onderzoekster had veel negatievere gevoelens verwacht. “Ze herbekeken hun leven in termen van ‘Wie ben ik en wat wil ik bereiken in het leven’.”

De studie onderzocht ontslagen midden tot hoge kaderleden uit de VS en Australië.

Ze verloren allen hun job in het afgelopen jaar, maar dit gaf hen hernieuwde aandacht om te leven volgens hun waarden. De crisis was een opportuniteit om zichzelf beter te leren kennen en hun prioriteiten te herbekijken om zo een gelukkiger leven te leiden.

Meer authenticiteit en integriteit

“Het is normaal om door ontslag kwaad te worden, schrik te hebben of gefrustreerd en van streek te zijn. Het kan voor een deuk in je zelfvertrouwen zorgen of cynisme kan gaan botvieren”, vertelt Kenworthy.

Maar eigenlijk zag ze vooral een omgekeerde reactie. Meer authenticiteit en integriteit, dat wilden de ontslagen werknemers als leidraad voor hun verdere leven. Zelfs als dit betekende dat ze bepaalde bedrijfsvoordelen of een hoog salaris moesten opofferen.

Hun nieuwe prioriteiten konden onderverdeeld worden in 3 categorieën:

  1. de wens voor een meer evenwichtige levenskwaliteit, met meer tijd voor familie en vrienden
  2. werk vinden met meer betekenis, waarin ze het gevoel hebben om bij te dragen tot de maatschappij
  3. jobzekerheid en -tevredenheid

“Iedereen drukte een oprechte wens uit om dichtbij zichzelf te blijven in hun volgende carrièrefase. De opmerkingen gingen van ‘Ik wil meer tijd doorbrengen met mijn kinderen’ tot ‘Ik heb meer creatief talent dan dat ik kwijt kon in mijn laatste job’ “, vertelt Kenworthy.

Kenworthy maakte één kanttekening: het onderzoek richtte zich voornamelijk op de ervaring van het midden tot hoger management. Dus zomaar naar iedereen veralgemenen klopt daarom niet. Het weerspiegelt wel het feit dat mensen zichzelf en hun persoonlijke waarden kunnen kwijtspelen als ze opklimmen op de hiërarchische ladder.

Opgelucht met ontslag

“Op een bepaald moment werken we voor een groot stuk op routine. Het is niet eenvoudig om uit te breken uit het comfort van wat we gewoon zijn. Jobverlies kan in die zin soms zelfs een opluchting zijn”, besluit Kenworthy.

Als dat geen opbeurend nieuws is in deze crisistijden.

(mr) – Bron: cnn.com 

20 maart 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook