Waarom geeft 1 op de 2 Belgen zijn ontslag?

Door het groeiende jobaanbod hebben werknemers meer vertrouwen en gaan ze meer uitkijken naar ander werk. Een op de twee bedienden overweegt zijn bedrijf te verlaten.

17 december 2015

Delen

Er is duidelijk een groeiend vertrouwen bij werknemers over hun kansen op de arbeidsmarkt. “Maar liefst 59% van de Belgische bedienden zegt nu meer vertrouwen te hebben in het vinden van een andere job tegenover een jaar geleden”, vertelt Frédérique Bruggeman, Managing Director van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half Belux.

Groeiend jobaanbod

Door het grotere aanbod op de arbeidsmarkt gaan werknemers dan ook meer uitkijken naar een nieuwe opportuniteit. Zo zegt 68% van de bedienden dat het waarschijnlijk is dat ze in de komende 12 maanden op zoek zullen gaan naar een nieuwe job. “Het is dan ook niet verwonderlijk dat zeven op de tien financieel verantwoordelijken zegt bezorgd te zijn dat hun topmedewerkers binnen de finance- en accountingafdeling het komende jaar het bedrijf zullen verlaten voor een andere uitdaging.”

Het jobaanbod groeit, dat blijkt ook uit recente cijfers van Eurostat: het aantal openstaande vacatures steeg in België met 0.3% in het tweede kwartaal van 2015 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. “België is hiermee een van de sterkste stijgers in Europa. Met een groter jobaanbod staan werknemers ook meer open voor nieuwe opportuniteiten. Verwacht wordt dat door het geleidelijk groeiherstel van de Belgische economie bedrijven extra zullen aanwerven en het jobaanbod in de komende maanden verder zal toenemen.”

Loon is belangrijkste factor om van job te veranderen

De helft van de Belgische bedienden (51%) geeft aan dat ze voor een hoger loon bereid zijn om het bedrijf te verlaten. “Bedrijven erkennen dan ook het belang van salarisverhogingen om talent binnen het bedrijf te houden. Een marktconform loonbeleid dient vandaag dan ook des te meer een prioriteit te zijn voor bedrijven”, aldus Frédérique Bruggeman van Robert Half Belux.

Volgens 18% is een betere balans tussen werk- en privéleven dan weer de meest bepalende factor in de beslissing om van job te veranderen, gevolgd door carrièreontwikkeling (9%), betere bedrijfscultuur (8%), geografische locatie (8%) en de relatie met de baas en/of andere collega’s (6%).

Frédérique Bruggeman van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half Belux: “Voor een bedrijf is het belangrijk om oor te hebben voor de signalen van medewerkers en rekening te houden met hun wensen. Een goede communicatie is essentieel voor een goed HR-beleid. Werkgevers die precies weten waar hun medewerkers naar op zoek zijn, zullen hen sterker aan het bedrijf kunnen binden. Een gepersonaliseerd en gericht HR-beleid is belangrijk, zeker nu er zoveel verschillende generaties op de werkvloer samenwerken.”

Helft bedienden wil opslag vragen

Bijna de helft (44%) van de werknemers is van plan een loonsverhoging te vragen in de komende twaalf maanden. Werknemers van generatie Y zijn in grotere mate (51%) bereid om een opslag te vragen dan werknemers van de babyboomgeneratie (48%) en generatie X (33%).

De redenen om een salarisverhoging te vragen worden samengevat in onderstaande grafiek.

Opslag vragen 

Hoe kan je best opslag krijgen?

Het kan uiteraard gebeuren dat een werkgever beslist om geen loonsverhoging toe te kennen. In dat geval zegt 40% van de werknemers te wachten tot het volgende functioneringsgesprek om de vraag opnieuw te stellen. Bijna drie op de tien (29%) durft een alternatief te vragen, zoals meer/betere extralegale voordelen of een beter betaalde functie binnen het huidige bedrijf. Toch zegt meer dan een op de tien werknemers (11%) op zoek te gaan naar een andere baan indien ze een negatief antwoord krijgen.

“Een negatief oordeel van de werkgever hoeft niet noodzakelijk het einde van de onderhandeling te zijn”, aldus Frédérique Bruggeman van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half Belux. “Er zijn namelijk heel wat alternatieven voor een salarisverhoging. Denk maar aan extralegale voordelen of flexibele werktijden. Door een alternatief voor te stellen kan de werknemer de onderhandelingen gaande houden en is de kans groter dat hij/zij iets extra uit de wacht kan slepen. Belangrijk is om in dergelijke gevallen na te gaan wat de reden is om geen loonsverhoging toe te kennen en – indien mogelijk - hierop verder in te spelen door concrete actiepunten te bespreken met de werkgever.”

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.