Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Waar werk je het productiefst: op kantoor of thuis?

57% van de Belgische bedienden heeft de kans om thuis te werken. 46% hiervan maakt er ook af en toe gebruik van. Maar wordt er effectief even goed gewerkt thuis als op kantoor? Of zorgen de berg strijk en de iets te enthousiaste kinderen voor te veel afleiding?
#

Nicholas Bloom, professor economie aan de Stanford University, schreef een rapport over het fenomeen ‘thuiswerk’. De resultaten waren overwegend positief. Hij voerde een onderzoek uit over een periode van 9 maanden met 500 werknemers van het Chinese bedrijf CTrip.

Time is money

CTrip ondersteunt thuiswerk om twee belangrijke redenen. Ten eerste om heel wat kosten uit te sparen aan kantoorruimte. Na de proefperiode had het bedrijf maar liefst 1.900 dollar per thuiswerkende bespaard.

Een andere belangrijke reden is het personeelsverloop. Werknemers blijken gelukkiger met hun job wanneer ze af en toe kunnen thuiswerken, vooral omdat ze minder tijd verliezen aan woon-werkverkeer. Zeker in het filezieke België maakt dit thuiswerken des te interessanter. Iemand die enkel in de badkamer even heeft moeten aanschuiven en niet op de Ring van Brussel, begint uiteraard met een veel beter gemoed aan zijn werk.

Harder, better, faster, stronger

In hetzelfde onderzoek werd ook de productiviteit onder de loep genomen. Zo bleek dat er een productiviteitsstijging van 13,5% was bij mensen die thuis werkten in plaats van op kantoor. Een onderzoek van HR-dienstverlener Securex bevestigt deze resultaten. 92% van de thuiswerkers verricht aan de keukentafel meer of evenveel werk dan aan zijn bureau op het werk. Aldus het onderzoek uit 2015 bij 922 bedienden.

“Thuis ZIE’K het wel zitten”

Ook het absenteïsme daalt gevoelig. Een werknemer die zich niet heel goed voelt maar thuis in zijn vertrouwde omgeving kan werken, zal sneller geneigd zijn om effectief aan de slag te gaan. Wanneer ze moeten buitenkomen om zich te verplaatsen en hun collega’s misschien zouden kunnen besmetten, belt men sneller ziek af.

LAT-relatie

Toch zijn er ook enkele negatieve punten. Uit het rapport van Nicholas Bloom blijkt dat mensen die vaak thuiswerken zich sneller eenzaam kunnen voelen. Te lang en te vaak geïsoleerd zijn van de werkvloer is ook niet echt bevorderend voor de groepsdynamiek. Het is daarom belangrijk een goede mix te vinden, zodat men niet vervreemd van elkaar.

Regelmaat baat

Uit het onderzoek van Securex blijkt wel dat regelmatige thuiswerkers productiever zijn dan de sporadische thuiswerkers. Zo verricht 62% van de geroutineerde thuisblijvers meer werk thuis dan op kantoor, bij de sporadische thuiswerkers is dat ‘slechts’ 44%. Dit kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat iemand die slechts af en toe eens thuiswerkt, hier ook een specifieke reden voor heeft. Zoals bijvoorbeeld om een boodschap te doen of omdat één van de kinderen ziek is, wat sowieso ook tijd en energie vraagt.

Indien mogelijk, is het absoluut aan te raden om thuis te werken. Zorg er wel voor dat je de feeling met de werkvloer niet verliest en maak goede afspraken met je baas en je collega’s. Home sweet home!

(mr) 

13 maart 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook