Waar in Europa wordt het hardst gewerkt?

Gezien de slechte economische situatie van Griekenland en andere zuiderse landen heb je misschien de neiging te denken dat in deze landen minder uren gewerkt wordt. Niets is echter minder waar … Al werken wij in België dan weer wel meer uren dan onze buurlanden.

6 augustus 2013

Delen

hard werken = overwerken of nachtwerk

Een voltijdse loontrekkende werkt in België 1.739 uren per jaar, overuren niet inbegrepen. Dat is merkelijk meer dan in onze buurlanden Frankrijk, Duitsland, Nederland en het VK. Duitsland is de kampioen wat betreft het aantal verlofdagen per jaar: 40.

Dat blijkt uit een studie van Eurofound, een EU-instelling die zich bezighoudt met de leef- en werkcondities in Europa.

Collectieve onderhandelen over de werktijd (per sector, bedrijf etc.) spelen een belangrijke rol in de meeste EU-landen. Om tot het aantal werkuren per jaar te komen, werd van de gemiddelde collectief overeengekomen arbeidsduur het aantal betaalde vakantie- en feestdagen afgetrokken.

Zo komen we in de EU op een gemiddelde van 1.712 werkuren in 2012. Overuren niet meegerekend. Als je kijkt naar de vroegere EU van 15 landen is het gemiddeld 1.678 werkuren. Het langst wordt er gewerkt in Estland, op de voet gevolgd door Hongarije, Litouwen, Polen en Roemenië. De kortste werkweken vinden we in Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Italië en Zweden. Het verschil tussen Estland en Frankrijk bedraagt maar liefst 282 uren, of 35 dagen van 8 uur.

Grafiek 1

Gemiddeld aantal gewerkte uren per jaar in 2012 (overeengekomen in collectieve onderhandelen; het aantal betaalde vakantie- en feestdagen afgetrokken; overuren niet meegerekend) Bron: Eiro / Eurofound 

Aantal vakantiedagen verschilt enorm tussen de EU-landen

Het aantal vakantie- en feestdagen varieert in de EU van 40 in Duitsland tot 28 in Estland. Een verschil van maar liefst 2 werkweken!

Andere koplopers qua vakantie zijn Frankrijk en Italië met 39 verlofdagen. Hongarije, Litouwen, Polen en Roemenië moeten het met 29 dagen stellen. Het gemiddelde in de EU is 35,1 dag. België heeft er 30 en Nederland 31. Feestdagen die op een zondag vielen, werden niet meegeteld.

Het aantal vakantiedagen speelt een belangrijke rol in de grafiek hierboven. Een land met een lange werkweek kan op een relatief lager aantal werkuren per jaar komen, als er veel vakantiedagen zijn.

Nog geen half overuur per week in België

De grafiek hierboven houdt geen rekening met overuren. Eurostat heeft de wekelijkse arbeidsduur berekend, inclusief overuren en afwezigheden. Het gaat over fulltime werknemers in 2012, voor de overuren maakte het niet of ze al dan niet betaald werden.

Roemenië telt met 41,2 uur de langste werkweek, gevolgd door Luxemburg (41,1), VK (40,8), Duitsland (40,5), Kroatië en Cyprus (beide 40,3), en Bulgarije (40,2u). Werknemers in Finland werken het minst aantal uren (37,6). België zit aan 38,2 uur per week. Om te komen tot de jaarlijks gewerkte uren, moet het aantal vakantiedagen etc (zie boven) worden meegerekend. Dat viel buiten de scope van de studie van Eurostat.

Het gemiddelde in de EU is 39,6 uur per week, 0,1 uur minder dan in 2011. Maar wel 1,5 uur meer dan het gemiddelde dat collectief werd overeengekomen. In België bedraagt dit verschil slechts 0,4 uur (37,8 overeengekomen, tov 38,2 gepresteerd).

Reële werkuren per week (incl overuren) 

Grafiek 2

Inclusief korte breaks, opleiding en training voor de job. Exclusief woon-werk reistijd, lunchpauze, afwezigheid van het werk wegens persoonlijke redenen, en opleiding en training die niet nodig zijn voor de job. Bron: Eurostat, EU LFS, 2012 

Minst gewerkt in de banksector

Opvallend is het weinig aantal uren dat werknemers bij ons in de banksector moeten werken. De EU-studie onderzocht in alle EU-landen 3 sectoren (metaalverwerking, banksector en de lokale overheden). In al die sectoren zijn er EU-landen waar er een 35-urige werkweek werd vastgelegd, maar enkel in de banksector zit België aan dat minimum. Belgische werknemers in de metaalverwerking moeten 37,75 uur werken en 38 uur bij lokale overheden.

Gemiddeld overeengekomen wekelijkse arbeidsduur in de banksector in 2012 

Grafiek 3

Bron: Eiro / Eurofound 

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.