VTI Leuven leidt zorgkundige op

De zorgsector zoekt volop nieuwe medewerkers. Het CVO VTI Leuven biedt daarom een praktijkgerichte opleiding tot zorgkundige in Leuven, Tienen en Lovenjoel. Deze opleiding in volwassenonderwijs combineert theorie en stages.

3 december 2015

Delen

“De meeste cursisten hebben al een werkaanbod nog voor ze hun einddiploma in handen hebben.” (Karolien De Ridder, adjunct-directeur CVO VTI Leuven)

De opleiding aan CVO VTI Leuven bestaat uit drie grote onderdelen, die in drie semesters gevolgd kunnen worden. Na één semester behalen studenten al het certificaat 'logistiek assistent'. Een logistiek assistent helpt verpleegkundigen en verzorgenden bij ondersteunende taken zoals maaltijdbedeling, patiëntenvervoer en administratieve taken. In het tweede semester start de opleiding tot 'verzorgende': een veelzijdige basiswerker die kan werken in de ouderenzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg. In het derde semester komen daar specifieke opleidingsonderdelen voor 'zorgkundige' bij. Een zorgkundige oefent dezelfde taken uit als een verzorgende, maar mag ook achttien verpleegkundig ondersteunende taken uitvoeren.

Het aantal extra lesuren om het diploma zorgkundige te behalen is niet zo groot, maar als zorgkundige heb je veel betere tewerkstellingskansen. Dat komt door de regelgeving, legt Karolien De Ridder van CVO VTI Leuven uit. "In een woonzorgcentrum zoeken werkgevers kandidaten die als zorgkundige geregistreerd zijn, omdat alleen zij in aanmerking komen voor subsidiëring. Daarom raden we iedereen aan om voort te studeren voor het certificaat zorgkundige."

Werken met mensen

In alle opleidingsonderdelen is er aandacht voor een cliëntgerichte benadering. Dat begint al bij de opleiding tot logistiek assistent. "In een ziekenhuis of woonzorgcentrum ben je bezig met patiënten en bewoners", zegt Karolien De Ridder. "Het volstaat niet om een plateau met eten neer te zetten. Als een patiënt in bed ligt, moet je hem misschien helpen om rechtop te zitten, of vragen of hij misschien liever in een zetel gaat zitten om te eten."

In de opleiding tot verzorgende leren cursisten ook zelf hun werk organiseren. "Dat is heel belangrijk in de thuiszorg", zegt Karolien De Ridder. "Als je bij een gezin aan huis komt voor vier uur, zet je eerst de wasmachine aan, zodat die klaar is voordat je vertrekt."

De opleiding in CVO VTI Leuven is een mix van theorie en praktijk; cursisten volgen twee dagen per week les in Leuven, Tienen of Lovenjoel, en lopen twee dagen stage. Mogelijke stageplaatsen zijn woonzorgcentra, ziekenhuizen of diensten voor thuiszorg in de regio. Per semester komen cursisten in minstens twee verschillende instellingen terecht. Zo kunnen ze ontdekken waar ze zich het beste voelen. Door de stages leren cursisten ook al potentiële werkgevers kennen. "De meesten hebben al een werkaanbod nog voor ze hun einddiploma in handen hebben", weet Karolien De Ridder.

Studie-ondersteuning

Vorig schooljaar telde CVO VTI Leuven ongeveer 300 cursisten in de cluster zorgkundige-verzorgende-logistiek assistent. Daar zijn alle leeftijden bij, van 17-jarigen tot 50-plussers. Bij die laatste gaat het vaak om verzorgenden die in een woonzorgcentrum werken en een verkort traject volgen om zich te laten registreren als zorgkundige. Cursisten krijgen indien nodig leerondersteuning door het Centrum Basiseducatie. Het is ook mogelijk om de opleiding op een minder intensieve wijze te volgen, met per week één dag les en één dag stage gedurende vijf semesters.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.