Vrouw depressief bij pensioen man

Als dokters vrouwen over de vloer krijgen met klachten over slapeloosheid, stress en depressie, zouden ze wel eens kunnen vaststellen dat de echtgenoten van deze vrouwen recent op pensioen zijn gegaan.

26 augustus 2014

Delen

Onderzoekers van de Università degli Studi di Padova hebben ondervonden dat vrouwen mentaal lijden onder het pensioen van hun man. Het is niet de eerste keer dat dit fenomeen besproken wordt, maar het is wel de eerste officiële studie naar ‘Retired Husband Syndrome’, ofwel ‘Gepensioneerde Man Syndroom’.

Japanse koppels

De studie richtte zich vooral op Japanse koppels, maar Marco Bertoni en Giorgio Brunello, economen aan de Universiteit van Padua, durven stellen dat het een wereldwijd probleem is. Ze verwerpen het idee dat Retired Husband Syndrome vooral in landen voorkomt waar de traditionele genderrollen overheersen. Deze genderrollen zouden ervoor zorgen dat er een grotere kloof ontstaat tussen de werkende man en hun vrouw, maar dat wordt volgens hen overschat.

“We hebben ondervonden dat het pensioen net een groter effect heeft op werkende vrouwen, die al gestresseerd zijn door hun job en nog minder tijd hebben om ook nog eens rekening te houden met de bijkomende behoeftes van hun gepensioneerde man”, luidt het.

Vervreemding

Bertoni en Brunello stellen dat koppels tijdens hun huwelijk van elkaar vervreemden doordat ze relatief weinig tijd met elkaar doorbrengen. Tenminste tot het pensioen of het stoppen van de professionele activiteit hen weer bij elkaar brengt. Dan moeten ze plots een nieuwe en intensievere manier van samenleven uitwerken.

“Dit kan een zeer stressvolle ervaring zijn voor vrouwen die plots geconfronteerd worden met de voortdurende aanwezigheid van een ‘vreemde’ in hun huis en zijn bijkomende behoeften”, stellen de onderzoekers. Veel vrouwen beschouwen hun eerder afwezige man namelijk als een relatief onbekende.

Mannen

Uiteraard worden niet enkel vrouwen geraakt door deze plotse omwenteling in de relatie. Ook mannen voelen hun mentale gezondheid achteruit gaan wanneer zij op pensioen gaan. Het is juist dat negatieve gevoel dat een extra zware impact heeft op het welzijn van hun echtgenotes. De onderzoekers stellen vast dat het Retired Husband Syndrome van de mannen net geprojecteerd wordt op de vrouwen en dus eigenlijk de echte aanleiding vormt voor het Retired Husband Syndrome bij de vrouwen. Maar doordat er weinig gegevens zijn over het effect en de symptomen bij mannen, vinden ze hun studie niet genoeg onderbouwd om hier dieper op in te gaan.

“Hoewel er veel debat bestaat rond het economische aspect van het pensioen en vooral dan rond het al dan niet financieel klaar zijn om op pensioen te gaan, suggereren de resultaten van ons onderzoek dat er meer aandacht zou moeten gaan naar de psychologische voorbereiding van het pensioen. Zo kunnen de negatieve gevolgen voor de mentale gezondheid van beide partners vermeden of toch verzwakt worden.” Volgens hen wordt het uit dienst treden te veel gezien als een persoonlijk traject en niet als een gedeeld proces dat invloed heeft op beide partners. Hierdoor kunnen de negatieve gevolgen van het pensioen op het welzijn nog te gemakkelijk worden onderschat.

 

(sjv) - Bronnen: Express.be / Thelocal.it / Iza.org 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.