Vrijwilligers-jeugdtherapeuten verdienen hun sporen bij TEJO

TEJO biedt jongeren laagdrempelig psychotherapeutische hulp. De vzw kan rekenen op een tweehonderdtal professionele therapeuten die zich inzetten als jeugdtherapeut, vooral psychologen en (ortho)pedagogen, zowel bachelors als masters maar allemaal met een therapieopleiding.

26 juni 2015

Delen

“Jongeren meteen helpen wanneer ze het nodig hebben.” (Ingrid De Jonghe, oprichtster TEJO vzw)

Het netwerk breidt zich als rolmodel voor innovatieve eerstelijnshulpverlening uit over heel Vlaanderen, sinds 2014 ook in Ronse en Gent. Vrijwilligerswerk voor TEJO biedt zorgverleners een bijzonder nuttige en professioneel verrijkende loopbaanervaring.

“TEJO biedt jongeren tussen 10 tot 20 jaar gratis, snelle en anonieme psychologische hulpverlening”, zegt oprichtster en voorzitster Ingrid De Jonghe. “De wachtlijsten zijn te lang. Jongeren hebben onmiddellijk recht op een luisterend oor in tijden met steeds meer psychische problemen door moeilijke gezinssituaties, de groeiende prestatiedruk en een overmaat aan prikkels. De bestaande hulpverlening kan die toename niet meteen opvangen. Je kunt ons een labo noemen, omdat we manieren zoeken om jongeren zo snel en zo kwaliteitsvol mogelijk te begeleiden, met hun competenties als uitgangspunt. Anoniem – maar binnen de deontologische en wettelijke grenzen. Je komt binnen en je wordt direct geholpen. Een hulpvraag die pas na weken wordt beantwoord, is vaak te laat.”

Dat is redelijk uniek binnen de hulpverlening. Ook nodig, want de problematiek wordt ernstiger. “Veel suïcidale gedachten, intrafamiliaal geweld, moeilijke omgangsregels, jongeren die alleen moeten wonen, … maar 20 procent woont nog bij beide ouders. En eigenlijk willen jongeren vooral het recht om gewoon én veilig kind te zijn, naast genoeg ontspanning en minder stress. Er moét vanalles, en steeds méér. Veel jongeren zijn vaak doodmoe en kunnen niet meer volgen. Daarbij komt dat maar weinig jongeren hun rechten kennen. Daarom willen we vanaf volgend jaar sensibiliseren in scholen.”

Lonend

De wind zit in ieder geval mee: de Te Gek-campagne met Selah Sue helpt psychische problemen bespreekbaar maken bij jongeren en in het najaar starten VTM en Q-music met hetzelfde doel Rode Neuzen Dag, met een grote slotshow op 5 december. “Individuele hulpverlening zien we als kort en oplossingsgericht”, besluit Ingrid De Jonghe.

“In principe gaan we voor tien sessies. Als je rekent dat we alleen al in ons hoofdkwartier Antwerpen sinds onze oprichting 2.500 jongeren hielpen tijdens meer dan 10.000 gesprekken – en ook in de andere TEJO-huizen gaat het in stijgende lijn – dan snap je dat nieuwe mensen altijd welkom zijn, op voorwaarde ze een therapieopleiding achter de rug hebben. Elk van onze therapeuten heeft zijn of haar eigen beroep naast TEJO. We hebben ook lesgevers, ambtenaren of bedrijfspsychologen. Toch is het heel lonend voor hun professionele ontwikkeling vrijwilliger te zijn bij TEJO. Je doet enorm veel leuke contacten, kennis en praktijkervaring op. Als vrijwilliger-therapeut kun je gratis extra opleidingen krijgen. En vooral: je krijgt het gevoel dat je iets teruggeeft, want TEJO is een heel puur engagement.”

(wv) – Meer info: www.tejo.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.