Voorstellen Tuybens niet haalbaar

"Tenzij we willen dat onze bedrijven vanuit het buitenland worden bestuurd, doen we er goed aan de verloning van CEO's niet te streng te reglementeren", vindt Marc Daelemans, partner bij headhunter Amrop International. Ook het koppelen van toplonen aan langetermijndoelstellingen ziet hij niet echt zitten.

9 maart 2009

Delen

"Als je CEO's wil verlonen voor het behalen van langetermijndoelstellingen, moeten die ook zo lang in functie kunnen blijven. Aangezien de gemiddelde levensverwachting van een CEO niet meer dan een paar jaar bedraagt, is dat gewoon niet haalbaar. Ook het koppelen van de bonus aan niet-financiële parameters ligt moeilijk, om de eenvoudige reden dat je dan niets verkoopt. Uitdokteren of en hoe personeelstevredenheid bijdraagt tot de winst die een bedrijf maakt, is op zijn zachtst gezegd zeer complex."

Optiepakketten

Het enige systeem dat momenteel in de buurt komt van langetermijnplanning zijn optiepakketten. "Die laten toe om op termijn aandelen tegen de huidige prijs aan te kopen. Als je topmensen zo'n opties geeft, bouw je ook voor hen een langetermijnperspectief in. Zeker als je afspreekt dat die opties pas na een bepaalde termijn kunnen gelicht worden."

Het voorstel van Tuybens om die termijnen over blokken van dertig maanden te spreiden, vindt Daelemans niet evident. "Veel heeft te maken met de lead times (doorlooptijd tussen bestelling en levering, red.) van je businessmodel. In de distributie moeten successen op een paar weken of maanden geboekt worden, ben je met financiële investeringen bezig verlegt zich dat naar een paar jaar, zit je in de mijnbouw praat je al snel over twintig tot dertig jaar."

Topmensen hebben nu eenmaal hun prijs

Bovendien kan je opwerpen dat topmensen nu eenmaal hun prijs hebben. Het bij wet verbieden dat er hoge salarissen of ontslagvergoedingen worden uitbetaald, is volgens Daelemans geen goede oplossing. "Dan ontstaan er gewoon nieuwe mechanismen - daar moeten we niet naïef in zijn - zoals CEO's die hier werken en elders betaald worden. Brussel is misschien wel de hoofdstad van Europa maar uiteindelijk is België maar een klein land en is dit niet meer dan de zoveelste politieke discussie ten koste van derden, in dit geval onze CEO's. De publieke opinie heeft daar uiteraard haar mening over, maar weet zelden hoe de vork precies in de steel zit."

Toch vindt ook Daelemans dat bedrijven heel wat transparanter over hun toplonen moeten communiceren. "De raad van bestuur moet er voor zorgen dat de CEO zijn job naar behoren doet en dat daar een correcte verloning tegenover staat. Helaas worden aandeelhouders nog steeds te vaak in het ongewisse gelaten over hoe die bedragen tot stand komen en welke mechanismen daarachter steken."

bulletsVoorstel Bruno Tuybens: Een bonus op lange termijn
bullets'Vroeger was een mooi variabel loon een zekerheid'       

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.