Voor de zomer ging alles goed

2008 was een jaar als geen ander. Na de zomervakantie dompelde de financiële crisis ons land in een economische herfst die niet alleen de lente maar ook de zomer van 2009 dreigt te overleven. Jobat vroeg vier experts naar hun mening over de arbeidsmarkt in 2008.

21 december 2008

Delen

Jan Denys, arbeidssocioloog bij Randstad

2008 is een vreemd jaar geweest, bijna schizofreen. Tot voor de zomervakantie ging alles nog goed. In september heeft het uitbreken van de financiële crisis voor een ommekeer gezorgd die zich vooral in de geesten van de mensen heeft genesteld. Sindsdien gaan het consumenten- en het werknemersvertrouwen duidelijk bergaf, al zijn we nog ver verwijderd van dieptepunten zoals de recessie in 2003.

De werkloosheidscijfers houden goed stand. De lichte stijging in november is geen reden tot paniek. De Nationale Bank spreekt over een nettoverlies van tienduizend jobs. Uiteraard is elke job een drama maar macro-economisch valt dat best mee. Toch belooft 2009 voor de dertig tot veertigduizend nieuwkomers een moeilijk jaar te worden. Maar ook zij moeten niet panikeren. Wie zijn eisen bijstelt, vindt werk, al zal dat misschien wat langer duren dan de voorbije jaren. De meeste knelpuntberoepen blijven trouwens moeilijk te vinden profielen. Ingenieurs, technici, verpleegkundigen enzovoort hebben niets te vrezen.

'Wie zijn eisen bijstelt, vindt werk'

Wat ik wel vrees, is dat oudere werknemers gemakshalve het slachtoffer zullen worden van herstructureringen. Dat betekent meteen de herintrede van perverse mechanismen die onze arbeidsmarkt in het verleden met heel wat problemen hebben opgezadeld. Dat zou spijtig zijn, net nu het aantal werkende 50-plussers in de lift zit. Van de werkzaamheidsgraad van vijftig procent die we nodig hebben, zijn we echter nog ver verwijderd. We moeten opletten dat we in 2009 niet terug naar af gaan.

Uitzendwerk is traditioneel een van de eerste crisisslachtoffers. Toch zal 2008 te boek staan als het tweede beste jaar voor de sector ooit. Er zijn momenteel nog steeds meer dan tachtigduizend uitzendkrachten aan het werk. De markt zal uiteraard wat krimpen. We verwachten met zo'n tien tot vijftien procent, al is dat laatste cijfer zeer pessimistisch. De voorbije recessies hebben nooit meer dan tien procent schade aan de sector toegebracht. Als we nadien met vijftig procent stijgen, zoals toen ook gebeurd is, kan ik daar zeer goed mee leven. De uitzendsector zal bovendien als een van de eersten profiteren van een economische heropleving.

 bullets Denken op korte termijn rendeert niet

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.