Voka West-Vlaanderen ondersteunt starters

Op 24 februari organiseert Voka West-Vlaanderen de eerste in een reeks ‘Voka-actua’s’ voor starters en jonge ondernemers. Praktijkvoorbeelden moeten hen helpen om de goede beslissingen te nemen en blijvend succes te boeken.

27 januari 2015

Delen

“Eén op de drie starters gaat binnen de drie jaar failliet. Succesvol blijven is niet vanzelfsprekend.” (Ann Verhoene, accountmanager)

Voka West-Vlaanderen organiseert al twee jaar ‘Voka-actua’s’ voor verschillende doelgroepen. Deze ontbijtsessies laten de aanwezigen kennismaken met heersende of nieuwe ondernemerstrends. De ‘Voka-actua’s’ staan dit jaar in het teken van ‘De Vierde Industriële Revolutie’, en alles wat daarbij hoort.

"Ook voor jonge en startende ondernemers gaan we nu dergelijke ontbijtsessies organiseren, onder de noemer ‘Succesvol starten en blijven!’," zegt accountmanager Ann Verhoene. "We hadden al Bryo of Bright & Young, een platform voor mensen die eraan denken om het als ondernemer te wagen, maar deze sessies richten zich op mensen die de stap hebben gewaagd."

Valkuilen ontwijken

Jonge starters krijgen praktijkcases te horen rond de thema’s sales, communicatieskills en financiering van het bedrijf, verteld door (jonge) ondernemers die dezelfde weg hebben afgelegd. "We gaan ervan uit dat deze starters een kwalitatief goed product of goede dienst hebben ontwikkeld. Maar dat is niet voldoende om te slagen,” zegt Ann Verhoene. “Net deze drie aspecten van het ondernemerschap kunnen ook valkuilen zijn: als je je product of dienst niet goed kunt verkopen of communiceren, en als je geen stevig financieel fundament hebt, zijn de slaagkansen beperkt. ‘Succesvol starten en blijven!’ is dus niet vanzelfsprekend, maar wie erin slaagt, is vaak vertrokken voor een succesverhaal. En hoe meer succesvolle starters, hoe meer extra tewerkstelling uiteraard."

Voka in Biermuseum
In de eerste acht maanden van vorig jaar waren er ruim 6 procent meer starters in West-Vlaanderen dan in dezelfde periode van 2013. Dat is het goede nieuws. Maar het is nog altijd zo dat één op de drie starters binnen de drie jaar failliet gaat. “Om dat cijfer naar beneden te krijgen, doet Voka verwoede inspanningen om ze begeleiden,” zegt Ann Verhoene. “Zo is er onder meer ook Plato. Dat is een platform dat kmo’s via een peterschapsformule toelaat om ervaringen uit te wisselen. Elke bedrijfsleider kan er een beroep op doen, maar zeker ook starters. En onze leden kunnen sowieso op ons rekenen voor begeleiding, kennisdeling en opleidingsmogelijkheden.”

Meer sessies op komst

De eerste ‘Voka-actua’ voor starters en jonge ondernemers vindt plaats op 24 februari in het Bedrijvencentrum van Waregem van 8 tot 10.30 uur. "Daarna worden de ontbijtsessies ‘Succesvol starten en blijven!’ over de hele provincie uitgerold, telkens in een bedrijvencentrum," zegt Ann Verhoene. "Dat zijn locaties waar sowieso veel starters zich vestigen, omdat ze er administratieve en praktische ondersteuning krijgen, en er betaalbare huisvesting vinden."

 

(jd) - Meer info: www.voka.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.