Vlotter solliciteren met videochatsysteem VDAB

Arbeidsbemiddelaar VDAB heeft vorige week een innovatief videochatsysteem voorgesteld waarmee werkzoekenden nog gemakkelijker in contact kunnen komen met werkgevers. Vooral jongeren lijken ervoor gewonnen.

7 november 2014

Delen

speedscreening VDAB
“Videochatten is niet vrijblijvend, want de werkgever krijgt meteen een eerste indruk.” (Lien Leroy, expert communicatie VDAB West-Vlaanderen)

Zelf kondigde VDAB ‘speedcreening’ aan als een ‘Tinder voor de arbeidsmarkt’, naar analogie met de dating-applicatie. ‘Speedscreening’ houdt veel meer in dan ‘speeddating’, al zijn er wel overeenkomsten.

“Het gaat hier om een videochatsysteem, waarmee je als werkzoekende exact zes minuten de tijd krijgt voor een eerste contact met een potentiële werkgever”, verklaart Lien Leroy, expert communicatie van VDAB West-Vlaanderen. “Na zes minuten word je als werknemer of werkgever automatisch doorverbonden met een nieuwe gesprekspartner. VDAB zorgt voor de voorbereidingen en de ondersteuning, en nodigt bijvoorbeeld groepen werkgevers en werkzoekenden uit voor sessies van een uur rond een bepaalde beroepencluster of sector. Wie van het systeem gebruikmaakt, hoeft geen software te installeren; een simpele login volstaat. Werkzoekenden kunnen kiezen met welke bedrijven in welke sectoren ze willen kennismaken, en in welke provincie ze willen werken. Tijdens het gesprek vertelt de werkgever wat de functie inhoudt, en kan de werkzoekende zijn gesprekspartner trachten te overtuigen van zijn capaciteiten. Als het klikt, kan daar een volgend contact en gesprek uit voortvloeien.”

Tijdens het gesprek kunnen de beide gesprekspartners ook allerlei gegevens intikken, en kan de werkzoekende bijvoorbeeld al zijn cv doormailen.

Tijdswinst

‘Speedscreening’ is één van de realisaties die voortkomen uit de verschillende jongerenpanels die VDAB vorig jaar organiseerde, om te achterhalen hoe jonge werkzoekenden tegenwoordig het liefste geholpen worden. “Hun antwoord viel samen te vatten als: snel, anytime en anywhere”, zegt Lien Leroy. “‘Speedscreening’ is nu het eerste antwoord op hun voorstel om snel en interactief te kunnen solliciteren, maar er zijn nog andere projecten in ontwikkeling.”

Dit videochatsysteem heeft dus als grote voordeel dat het voor een grote tijdswinst zorgt. Noch de werkzoekende, noch de werkgever moet zich verplaatsen. Het is ook een technologische primeur. Bij de meeste videochatsystemen moet er voor elk individueel contact een aparte verbinding worden gemaakt. Hier moet men maar één keer inloggen om meteen in contact te komen met verschillende gesprekspartners, zowel aan de kant van werkzoekenden als van werkgevers.

“Vooral jongeren zullen dit een interessant platform vinden”, zegt Lien Leroy. “VDAB doet weliswaar inspanningen voor elke groep werkzoekenden, maar jongeren verdienen, in het kader van de jeugdwerkloosheid, zeker onze bijzondere aandacht. Het is belangrijk dat wij ze zo snel mogelijk aan hun eerste werkervaring kunnen helpen.”

Heel gericht solliciteren en werven

Misschien denk je dat ‘speedscreening’ de motivatiebrief en het cv vervangt, maar dat is niet meteen de bedoeling. “Het is natuurlijk wel zo dat je je als werkzoekende bij ‘speedscreening’ meteen blootgeeft”, zegt Lien Leroy. “Je kunt je niet wegsteken achter je brief of cv. Maar je kunt het ook positief zien: de werkzoekende kan van bij het eerste contact zijn lichaamstaal inzetten. In die zin is videochatten dus zeker niet vrijblijvend, want de werkgever krijgt meteen een eerste indruk. Dus, hoewel je in principe van thuis uit kunt videochatten, moet je het wel ernstig aanpakken, want het is toch een eerste sollicitatiegesprek, en je moet je er ook goed op voorbereiden. Als je een goede eerste indruk maakt en het klikt, dan zal de werkgever je uitnodigen voor een uitgebreid gesprek, waarop je toch een brief en cv moet meebrengen.”

‘Speedscreening’ werd vorige week voorgesteld, onder meer met sessies in Kortrijk, Brugge en Oostende. “In Kortrijk hadden we mensen bijeengebracht die geïnteresseerd zijn in verkoopsfuncties en werkgevers die naar die profielen op zoek zijn”, zegt Lien Leroy. “In Brugge ging het om IT-profielen, in Oostende om bediendenfuncties. Ook dat is het grote voordeel van dit systeem: je kunt heel gericht per sector of beroepsgroep werven of solliciteren. Dat ligt trouwens in de lijn van hoe we tegenwoordig onze werking steeds meer sectoraal organiseren, omdat daar meer interesse voor is.”

Bij de voorstelling van ‘speedscreening’ namen in heel Vlaanderen 55 bedrijven deel en werden 230 succesvolle verbindingen tot stand gebracht.

VDAB zal in heel Vlaanderen en dus ook in West-Vlaanderen sessies organiseren. “Sommige beroepsgroepen zullen meer begeleiding nodig hebben dan andere, maar het is de bedoeling om ‘speedscreening’ in te zetten voor elk profiel werkzoekende”, besluit Lien Leroy. “De speedscreeningtool bestaat op dit moment nog op zichzelf – VDAB moet nog altijd zelf het initiatief nemen voor een sessie – maar onze technologische partner Teleportel werkt op dit moment aan een vereenvoudigde app-versie ervan.”

(jd) - Foto: (gf) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.