Vlaamse ingenieur verdient goed de kost

Een doorsnee ingenieur verdient niet slecht. Maar toch zijn jonge ingenieurs vaak teleurgesteld in hun startloon. “Er heerst een bepaald beeld dat ingenieurs schaars zijn en veel geld gaan verdienen. Dat beeld klopt niet helemaal met de realiteit.”

15 maart 2016

Delen

“Hoe langer je als jonge ingenieur werkloos blijft, hoe verdachter bedrijven di t vinden.” (Nancy Vercammen, ie-net)

Met ingenieursvereniging ie-net maken we een hr-doorsnede van de Vlaamse ingenieur. De vzw organiseerde enkele maanden geleden een salarisonderzoek bij 1.120 Vlaamse ingenieurs. Onder hen 55 procent industrieel ingenieurs, 37 procent burgerlijk ingenieurs en 8 procent bio-ingenieurs.

1. Ingenieur verdient ruim 4.000 euro

Een ingenieur verdient vrij goed. Het gemiddelde loon (of beter: de mediaan) situeert zich rond de 4.100 euro bruto voor een bio- of burgerlijk ingenieur. Industriële ingenieurs verdienen met 4.260 nog iets meer. Waarmee meteen de mythe wordt doorbroken dat industrieel ingenieurs minder zouden opstrijken dan hun collega’s. “Al zien we wel dat bij burgerlijk ingenieurs de uitschieters groter zijn”, stelt Nancy Vercammen, algemeen directeur van ie-net en zelf ingenieur. “Dat komt ook omdat burgerlijk ingenieurs in verhouding ook vaker doorstoten naar een managementfunctie.”

Mannelijke en vrouwelijke ingenieurs verdienen over het algemeen evenveel. Maar in grote bedrijven met meer dan duizend werknemers verdien je als ingenieur gemiddeld meer. “Metaal en chemie zijn de sectoren die ingenieurs het best betalen. Dat is altijd zo geweest”, weet Vercammen. In de bouwsector en bij ingenieursbureaus verdienen ingenieurs relatief gesproken dan weer minder.

2. Extralegale voordelen: heel wat

Ingenieurs zien, zo blijkt uit de rondvraag van ie-net, hun verloningspakket aandikken door behoorlijk wat extralegale voordelen. Al zijn dat vooral de klassieke: 13de maand (voor 97 procent van de ingenieurs), ziekteverzekering (voor 81 procent), groepsverzekering (voor 79 procent), maaltijdcheques (74 procent) en laptop (67 procent).

De bedrijfswagen valt net uit de topvijf. 63 procent van de ingenieurs krijgt een firmawagen, 60 procent beschikt over een tankkaart. Variabel loon of commissie is slechts voor 19 procent van de ingenieurs weggelegd.

3. Weinig thuiswerk

Opvallend is dat thuiswerk bij ingenieurs niet is ingeburgerd. Twee derde van de ingenieurs werkt nooit thuis. 23 procent hoogstens één dag. “Een verklaring hiervoor ligt deels in de soort job van ingenieurs”, aldus Vercammen. “Als je bijvoorbeeld productieprocessen moet beheren of een bouwwerf moet opvolgen , kan dat vaak moeilijk van thuis.”

4. Taal: vooral Engels

Ook opvallend: Engels is voor 40 procent van de ingenieurs een must voor het uitoefenen van de job. Dat is meer dan het Nederlands (37 procent) en veel meer dan het Frans (10 procent).

5. Vrij tevreden over job

Over het algemeen is een Vlaamse ingenieur vrij tevreden over de jobinhoud. Zeven op de tien zijn er tevreden over, dat is meer dan over het salaris zelf (zes op de tien). “Er heerst een bepaald maatschappelijk beeld dat ingenieurs schaars zijn en veel geld gaan verdienen. Dat klopt niet helemaal”, stelt Nancy Vercammen. “Ingenieurs, en zeker de burgerlijke ingenieurs, worden als de elite van de universiteit beschouwd. Het zijn de dokters en notarissen van vroeger vanuit het huidige maatschappelijke beeld. Voor velen staat dit synoniem met veel geld verdienen en werkzekerheid.”

“Als ik vandaag bij ontmoetingen op universiteiten het startloon zeg, dan krijg ik weleens als antwoord: ‘voor dat loon doe ik het niet’. Hun loonverwachting is niet altijd realistisch”, vervolgt Vercammen. “Vergeet ook niet dat er ook heel wat ingenieurs werkloos zijn. Vijftigplussers, maar vaak ook jongeren die de nodige soft skills ontberen of zich op sollicitatiegesprekken moeilijk kunnen verkopen. Hoe langer je als jonge ingenieurwerkloos blijft, hoe verdachter bedrijven dit vinden.”

(wv) - Meer info: www.ie-net.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.