Vinta Wines verkoopt van wijnmaker aan consument

Vinta Wines is de eerste erkende wijncoöperatie in ons land. Initiatiefnemer Chris Van den Vonder uit Tielt-Winge zette een webshop op waar kleine wijnboeren rechtstreeks aan wijnliefhebbers verkopen. Maar de weinig flexibele Belgische administratie dwingt hem om de logistiek vanuit Nederland te laten verzorgen.

28 augustus 2015

Delen

“We laten ons echt de kaas van ons brood eten door Nederlandse webshops.” (Chris Van den Vonder, Vinta Wines)

Chris Van den Vonder heeft al heel wat watertjes doorzwommen. In 1999 verkocht hij zijn groothandel voor wijn en alcoholische dranken en vertrok naar het Caribische eiland Dominica, waar hij een hotel bouwde en uitbaatte. In 2011 verhuisde hij naar Australië, maar dat land beviel hem minder en na een jaar keerde hij terug naar België.

"Het viel me op dat hier de laatste vijftien jaar veel wijnhandelaars waren bijgekomen", vertelt Chris Van den Vonder. "Ik vroeg me af hoe die konden overleven. Met de komst van de euro bleken de prijzen van wijn en de winstmarges van de handelaars gestegen te zijn. Maar van kleine wijnmakers hoorde ik een heel ander verhaal. Zij worden onder druk gezet door de grootwarenhuizen, die meteen 50.000 tot 100.000 liter van een cuvée willen opkopen voor een prijs die zij bepalen. Wie niet aan die voorwaarden kan of wil leveren, heeft het steeds moeilijker om zijn wijn verdeeld te krijgen."

Coöperatie

De oplossing voor dat probleem zag Van den Vonder in een tv-uitzending over Mondragon in Spaans-Baskenland. "Mondragon is een koepel van coöperatieve ondernemingen met meer dan 65.000 werknemers die allemaal mede-eigenaar zijn. Ik ben naar daar gereisd om te zien hoe een coöperatie werkt. Daar is het idee voor Vinta Wines ontstaan."

Coopburo, een adviesbureau voor coöperatief ondernemen uit Leuven, gaf hem de raad om een erkende coöperatie op te richten. Dat betekent dat de werking gecontroleerd wordt door de FSMA, de officiële toezichthouder op financiële diensten en markten. "Een erkenning door de FSMA krijg je niet zomaar. Maar met zo'n erkenning is het gemakkelijker om coöperanten aan te trekken en het nodige kapitaal te verzamelen."

Naast wijnmakers en grote investeerders kunnen ook gewone wijnliefhebbers in de coöperatie stappen door een aandeel (vanaf 100 euro) te kopen. Aandeelhouders krijgen een korting van 25 tot 50%. "Die korting geldt vanaf de eerste fles die je koopt", legt Chris Van den Vonder uit. "Wie twee flessen per week drinkt, verdient de prijs van het aandeel meteen weer terug." Wie uit de coöperatie wil stappen, krijgt het ingebrachte kapitaal terugbetaald.

Webshop

Om wijn te kopen op de webshop van Vinta Wines hoef je echter geen aandeelhouder te zijn. Werkt dat wel, wijn verkopen via een webshop? "Er is zeker een markt voor", weet Van den Vonder. "De grootste webshop voor wijn in België is wijnvoordeel.be –een Nederlands bedrijf. Die verzenden 3.000 tot 8.000 flessen naar België – per dag! Zeker de jonge generatie is het gewend om alles via internet te kopen. Dus waarom geen wijn?"

Een goede webshop moet zo veel mogelijk informatie over het product bevatten, stelt Chris Van den Vonder, en dat geldt ook voor wijn. "Naast informatie over land, regio, wijnhuis en een uitgebreid smaakprofiel stellen we ook gerechten voor die goed te combineren zijn met een bepaalde wijn." Wil je een Caesar salade of sushi serveren, dan zie je welke wijn de sommeliers daarbij zouden aanraden.

Wie bang is voor een miskoop, stelt Chris Van den Vonder gerust. "In Europa heb je het recht om een online aankoop binnen de twee weken terug te sturen. Wie een wijn niet lekker vindt, kan de niet geopende flessen terugsturen." Wie online wijn kopen helemaal niet ziet zitten, kan vanaf september terecht in een verkooppunt in het Antwerpse Hulshout, of op een van de degustaties die Vinta Wines wil organiseren.

Logistiek

Op dit ogenblik gebeurt de verzending nog vanuit een magazijn in Overijse, maar Chris Van den Vonder bereidt een verhuis naar Nederland voor. "De logistiek voor webshops is in Nederland veel beter uitgebouwd", zegt Van den Vonder. "Er bestaan verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in 'fulfilment', zeg maar alles wat er bij een webshop komt kijken, van stockage, bestelverwerking, verpakking tot verzending." De Nederlandse arbeidswetgeving is bovendien soepeler over avond- en nachtwerk in dergelijke fulfilmentcentra. "Het wordt tijd dat België daar iets aan doet, want we laten ons echt de kaas van ons brood eten door Nederlandse webshops. Ik verhuis noodgedwongen, want het is er gewoon goedkoper en flexibeler."

Een van de struikelblokken om wijn online te verkopen vanuit België is de administratie, legt Van den Vonder uit. "Als je alcoholische dranken verkoopt, moet je aangifte doen van de verschuldigde accijnzen via een zogenaamd EAD-document. In België moet je die aangifte manueel doen, en elk document kost 4,5 euro – of het nu voor de verkoop van één of van honderd flessen is, dat maakt niet uit. In Nederland kan die aangifte volledig elektronisch, en kost het nog geen euro."

Chris Van den Vonder gelooft helemaal in zijn concept van samenwerking tussen wijnmakers, webshop en consumenten. "Ik zie in België nog veel kleine wijnhandelaars die zaken doen zoals ze al generaties lang doen, en niet vanonder hun kerktoren komen. Dan vraag ik me af: zijn die aan het slapen?"

(ed)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.