Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Ben jij een optimist? Doe de test

Vier je mislukkingen in stijl! 5 tips

Een nieuwe grote klant die binnengehaald wordt of een project dat succesvol afgehandeld wordt, daar klinken we op. Maar niet alleen successen, ook mislukkingen en fouten zouden gevierd moeten worden.
#

1. Doe niet van ‘Het is niet mijn fout, hoor!’

In bedrijven wordt bij een mislukking door ieder van de betrokkenen vaak veel tijd en energie gestoken in het uitleggen waarom het niet zijn of haar fout is, maar die van een ander. Iedereen trekt zijn paraplu open: excuses worden verzonnen, mails met de hele hiërarchie in cc worden rondgestuurd, ...

Bazen hebben liever mensen die oplossingen zoeken in plaats van zij die problemen cultiveren. Je chef weet ook wel dat als je ergens voor gaat, je soms het deksel op de neus kan krijgen. Als het eenmaal gebeurt, werk dan gewoon verder en verdoe je tijd niet met in de achteruitkijkspiegel te kijken.

2. Ervan leren

De server die plat gaat door jouw fout? Dat is een opportuniteit om dit probleem voorgoed op te lossen zodat dat dit niet meer kan gebeuren in de toekomst. Dat is evengoed een ingesteldheid voor jezelf als voor je baas. Wanneer we openlijk kunnen/mogen toegeven dat we een fout hebben gemaakt zonder schrik te hebben voor represailles, dan staan we steviger in onze schoenen en kunnen we leren van onze fouten.

3. Maak sneller fouten

Wie niets doet, kan ook niets verkeerd doen. Een oud, bekend spreekwoord, maar o zo waar. Fouten maken zijn een onderdeel van iets in beweging zetten. Hoe sneller je fouten maakt, hoe sneller je ervan kan leren en hoe beter je wordt in je job.

4. Het opent nieuwe deuren

Mislukken opent dikwijls nieuwe, interessante paden die anders niet opgedoken waren. Je ogen sluiten voor mislukkingen betekent je ogen sluiten voor deze opportuniteiten. Of denk je dat grote zakenmannen zoals Steve Jobs of Richard Branson nooit fouten gemaakt hebben? Maar ook het omgekeerde geldt: veel fouten maken kan ook een indicatie zijn dat je niet goed genoeg bent in je job, dat kan een eyeopener zijn om van werk te veranderen.

5. Mislukken is normaal, leg jezelf geen druk op

Veel mensen huldigen het mantra: ‘Mislukken is geen optie’. Hoe dikwijls je dit ook herhaalt, mislukken blijft altijd een optie! Je ogen hiervoor sluiten zorgt er alleen voor dat je sneller zal falen. Jezelf of anderen druk opleggen om altijd te slagen, is geen goed idee, want:

  • mensen die onder druk werken, zijn minder efficiënt
  • ze zullen minder snel slecht nieuws komen vertellen
  • ze sluiten hun ogen voor indicaties van problemen

Zeker wanneer mensen die fouten maken gestraft worden.

(mr) – Bron: positivesharing.com 

5 september 2012
Anderen bekeken ook