VIDEO: Deze man werkt 24u/dag. Hoe kan dat?

Xinhua
Het eerste Engelstalige 100% artificieel intelligent nieuwsanker lijkt als twee druppels water op Qiu Hao, het échte (menselijke) nieuwsanker van Xinhua.
De klok rond werken, het lijkt onmogelijk. Niet voor Qiu Hao, een nieuwsanker uit China. Let op, niet de man zélf kan 24 uur per dag, zeven dagen op zeven, werken. Wel zijn digitale kloon. Zijn grootste troef is dan ook zijn onvermoeibare wil om te werken.

De Chinese kijkers werden onlangs opgeschrikt door een bericht van hun vast nieuwsanker Qiu Hao: ‘Hallo iedereen. Ik ben een Engelstalig artificieel intelligent nieuwsanker. Dit is mijn eerste werkdag voor het Xinhua-nieuwsagentschap.’

Het was vooral even schrikken omdat de digitale kloon als twee druppels water op het echte nieuwsanker lijkt. Zijn das en pak geven de man een verzorgd uiterlijk. Maar het zijn de gezichtsuitdrukkingen die levensecht lijken. Knikken, de wenkbrauwen fronsen, regelmatig met de ogen knipperen, het digitale nieuwsanker kan het allemaal.

Onvermoeibaar

Het grote voordeel van zo’n ‘Al-nieuwsanker’ is dat de robot de klok rond kan werken en op verschillende platformen tegelijk kan worden ingezet. En dat zonder klagen, een risico op gezondheidsproblemen of te weinig slaap.

 

Bovendien is het een stuk goedkoper voor het nieuwsagentschap, want nu moeten ze niet langer een beroep doen op meerdere nieuwsankers en kunnen ze hun efficiëntie makkelijk vergroten. Maar voorlopig verschijnt de robot enkel op een online tv-pagina, op de Chinese en Engelse app van Xinhua en op het publiek account van WeChat.

Digitale politiestaat

Zo’n digitale kloon brengt dus heel wat voordelen met zich mee. Maar er is natuurlijk ook een nadeel. Als alle nieuwsankers vervangen worden door een robot, dan verdwijnen er heel wat jobs. En dat is niet het enige.

Intussen trekken verschillende mensenrechtenorganisaties aan de alarmbel, want zij vrezen dat China zich steeds meer ontwikkelt tot een digitale politiestaat. Met zo’n digitaal nieuwsanker wordt het immers nog makkelijker om de controle te behouden over de verspreiding van informatie. In China is nu al sprake van een sterke internetcensuur.

Tweede digitale kloon

Naast de robot voor Engelstalige kijkers, bestaat er intussen ook eentje voor de mensen die Chinees spreken.

Of we binnenkort ook een digitale Stef Wauters of Martine Tanghe mogen bewonderen op televisie, valt sterk te betwijfelen.

(dt/em) - Bron: Knack / Het Nieuwsblad 

Het digitale versus het echte nieuwsanker
Het Xinhua-nieuwsagentschap werkte voor de ontwikkeling van de digitale klonen samen met de Chinese zoekrobot Sogou, die grotendeels in handen is van internetgigant Tencent. Aan de hand van videobeelden werden de robots getraind, om de stem, de lipbewegingen en gezichtsuitdrukkingen van de menselijke nieuwsankers te leren. 18 juli 2016
Anderen bekeken ook