"Vervangen door de stagaire"

Een werkneemster getuigt over haar ontslag.

20 januari 2009

Delen

Josée (46), binnenhuisarchitecte van opleiding, werkte vier jaar als computertekenaar bij een kmo toen ze in juni vorig jaar aan de kant werd geschoven voor een jongere en goedkopere werkkracht. "Mijn werkgever, een schrijnwerker met een tiental mensen in dienst, heeft mij ontslagen en het meisje dat bij ons stage liep aangenomen. Ik was te duur, zei hij."

Haar ontslag was voor Josée geen complete verrassing. "Ik vond het al vreemd dat dat meisje - ik denk dat ze één- of tweeëntwintig was - ook na haar stage bleef komen. Er was wel redelijk veel werk, maar dat kon ik best alleen aan." Voor hoeveel minder haar vervangster werkt, weet Josée niet. "Ik werkte er deeltijds, zo'n twintig uur per week, en verdiende daar tussen de 1.000 en de 1.100 euro netto mee.

Liever wat jonger

"Ik voel me echt aan de kant geschoven", zucht Josée. "Zeker omdat er op de kwaliteit van mijn werk niets aan te merken was. Ik heb heel het computersysteem van dat bedrijf in orde gebracht. Nu alles loopt, plukt iemand anders de vruchten van mijn inspanningen."

Sinds 1 september, toen haar drie kinderen terug naar school moesten, is Josée weer aan het solliciteren. "Ik heb me ingeschreven bij selectiekantoren, een vijftiental sollicitatiebrieven verstuurd en ben vijfmaal op gesprek kunnen gaan. Dat vind ik best veel." Spijtig genoeg is het tot nu toe daar bij gebleven. "Of het was niet wat ik verwachtte, of er komt geen reactie meer. Dan bel ik zelf en krijg ik wel eens te horen dat men voor een jonger iemand heeft gekozen. Mijn leeftijd speelt me duidelijk parten. Het is alsof niemand nog wil betalen voor drieëntwintig jaar ervaring. En eigenlijk zit ik nog maar in de helft van mijn carrière. Als ik tot mijn 65ste wil werken, moet ik nog negentien jaar mee."

Niet veel hoop

Veel hoop op beterschap voor het komende jaar koestert Josée niet. "Zeker niet nu het crisis is en bedrijven nieuwe aanwervingen liever uitstellen. Mijn man raadt me aan zelfstandige te worden, maar dat lost niet veel op. Als mijn opdrachtgevers geen werk hebben, krijg ik ook geen opdrachten. Bovendien moet ik mijn cliënteel nog opbouwen."

Josée ziet het desnoods wel zitten om ander werk aan te nemen dan waarvoor ze opgeleid is. "Ik word nu begeleid door de VDAB. Als ik binnen de vijf maanden geen werk vind, gaan ze kijken of er een opleiding of een herscholing is die ik kan volgen." Omdat Josée ouder is dan 45 heeft ze ook recht op een outplacementprogramma na ontslag. "Dat is midden december gestart en neemt in totaal een twaalftal voormiddagen in beslag. We zullen wel zien wat het oplevert, maar gemakkelijk is het zeker niet om nu een nieuwe job te vinden."

>> Bereken hier je opzegtermijn.

>> Wat is de formule Claeys?

 bullets Een ontslag is het einde niet

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.