Verpleegkundigen kiezen niet bewust voor werkzekerheid

Het sociale aspect is de voornaamste reden waarom verpleegkundigen voor hun job kiezen. Werkzekerheid speelt geen rol, vreemd voor een beroep met permanent 2.500 openstaande vacatures.

12 mei 2011

Delen

verpleegkundige
Het sociale aspect is de voornaamste reden waarom verpleegkundigen voor hun job kiezen. Werkzekerheid speelt geen rol, vreemd voor een beroep met permanent 2.500 openstaande vacatures.

De Vlaamse hogescholen zagen het aantal inschrijvingen voor de studie verpleegkunde in 2010 met 13 procent stijgen. Het tekort op de arbeidsmarkt blijft echter groot. In de medische sector zijn er continu ruim 2.500 niet ingevulde vacatures.

“Het sociale en menselijke aspect is duidelijk de grootste troef van het beroep van verpleegkundige”, vertelt Pascale Vanrillaer, general manager van Express Medical en zelf ook verpleegkundige. Express Medical, rekruteringsspecialist voor de medische en wetenschappelijke sector, ondervroeg 166 studenten en pas afgestudeerde studenten verpleegkunde. “Mensen helpen en zich nuttig voelen in de maatschappij zijn de belangrijkste redenen waarom studenten voor het beroep kiezen. Het zal ook op die manier zijn dat we de nieuwe lichting studenten voor de studie verpleegkunde zullen moeten warm maken. Slechts een kleine minderheid geeft aan voor de job te kiezen omwille van de werkzekerheid.”

Waarom kiezen studenten voor het beroep van verpleegkundige?

  1. Het menselijke en relationele aspect van het beroep (42 %)
  2. Om zich nuttig te voelen en mensen te kunnen helpen (28 %)
  3. Het is een zeer gevarieerde job (contacten en technische aspecten) (14 %)

Wat zijn de belangrijkste vereiste kwaliteiten voor een verpleegkundige?

  1. Verantwoordelijkheidszin (volgens 31 % van de respondenten)
  2. Zachtaardigheid en warmte (20 %)
  3. Een luisterend oor hebben (19 %)

Spijt van hun studie heeft bijna niemand: 8 op de 10 respondenten bevestigen dat ze opnieuw voor dezelfde studie zouden kiezen mocht dat mogelijk zijn.

Ook volgens Kristien Lippens, coördinator vorming en dienstverlening van de Katholieke Hogeschool Kempen, sluiten de conclusies van de bevraging aan bij de realiteit: “Ruim de helft van de studie verpleegkunde zijn stages. Tijdens deze stages ervaren de studenten wat het is om te werken in vroege en late shiften of op feestdagen, toch niet evident voor jongeren. Wie die dit werk blijft doen, is dan ook heel gemotiveerd.”

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.