Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Hoe je eigen carrière ontwerpen?

Verhoogt muziek je productiviteit ... of net niet?

Luister je tijdens het werk naar de stevige beats van Netsky? Werk je al je deadlines weg op de drums van Rammstein? Of hou je het liever helemaal stil? De een presteert beter met een deuntje in de oren, de ander moet er niets van weten. En daar is een wel heel goede verklaring voor.

Wie naar Mozart luistert, presteert beter op het werk. Of: met de juiste muziek kan je hersenwerk met maar liefst 400 procent toenemen. Het zijn maar enkele hardnekkige mythes die de ronde doen.

Gelukkig kunnen we ook rekenen op de wetenschap. Volgens de bekende Nederlandse professor neuropsychologie Erik Scherder is muziek het beste medicijn tegen stress. Het stimuleert de aanmaak van noradrenaline en serotonine in de hersenschors, waardoor je je beter kan concentreren én een stuk productiever wordt.

Het onderzoek

Maar heeft Mozart dezelfde invloed op je werk als Nirvana? Of kies je toch beter voor de meeslepende nummers van Adele? Twee Amerikaanse psychologen zochten het uit. Ze toetsten geen generieke theorie, ze wilden vooral weten welke songs een positieve invloed hebben op werknemers en hun functie.

Zo’n 142 studenten waren proefpersoon. De ene was al wat vatbaarder voor verveling, de andere werd liefst gewoon met rust gelaten tijdens een cognitieve taak. Ze kregen twee opdrachten voorgeschoteld die ze moesten uitvoeren met een streepje muziek op de achtergrond. De eerste taak was simpel: alle letters ‘a’ in een tekst aanduiden. De tweede was iets complexer: woordparen onthouden.

Afleiding of stimulans?

Beide opdrachten werden getest met twee soorten muziek: een rustig deuntje en eentje met meer instrumenten, waaronder bas en drum. En dat op 62 en 78 decibel.

Wat bleek? Mensen die niet snel verveeld raken, presteren beter met de drukkere maar minder luide muziek. De proefpersonen die wél snel verveeld geraken, waren beter af met rustige muziek, of helemaal geen deuntje.

De verklaring? Complexe en stillere muziek zorgt ervoor dat je gedachten minder snel afdwalen. Dus als je vatbaarder bent voor verveling, kies je dus best voor een rustig nummer. Of gewoon helemaal niets.

(dt/em) - Bron: Intermediair

8 april 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook