Verhoogt muziek je productiviteit ... of net niet?

Huishoudelijke klusjes, in de file staan, sporten, het gaat allemaal een stuk vlotter met een leuk deuntje in je oren. Maar wist je dat muziek ook een effect heeft op je werk?

16 november 2017

Delen

Verschillende onderzoeken tonen aan dat muziek onze productiviteit op de werkvloer bevordert. Het ritme doet ons niet alleen sneller én beter werken, maar maakt van ons ook creatievere wezens.

Dat komt omdat de tonen van onze favoriete deuntjes ervoor zorgen dat in onze hersenen dopamine vrijkomt, ook wel de geluksstof genoemd. Het hormoon geeft je hetzelfde gevoel wanneer je je lievelingskoekje eet of een goede workout achter de rug hebt. Je wordt er dus simpelweg gelukkig van.

Rock, pop of klassiek?

En niet alleen gelukkig. Dopamine zorgt er ook voor dat je je veilig voelt en je je dus beter kunt focussen. Een pluspunt op het werk, want een goed gevoel zorgt automatisch voor een goede sfeer op de werkvloer.

Uiteraard heeft niet elke soort muziek een positieve invloed op de productiviteit. Heb je een bureaujob en ben je fan van Metallica? Dan is de kans groot dat je vaak afgeleid raakt door de vocale en instrumentale uitschieters.

De juiste muziek

Als je voortdurend aan een bureau zit, kies je dus best voor muziek met constante tonen. Zo blijf je geconcentreerd. Pop, lichte rock, klassieke muziek of het themalied van je lievelingsfilm zijn perfect. Instrumentale nummers doen het ook goed. Verricht je zware, fysieke arbeid? Dan doen uptempo beats, house, dancemuziek, hard rock en heavy metal je werkritme verhogen.

Hoor je liever je favoriete muziek door de speakers galmen in plaats van oortjes te gebruiken? Let er dan wel op dat misschien niet iedereen fan is van je muziek. Om de vrede te bewaren kun je samen met je collega’s een playlist samenstellen, zodat iedereen gelukkig is. Denk eraan: muziek brengt mensen samen.

(dt/em) - Bron: ASAP 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.