Verbeke Foundation: Teambuilden tussen hedendaagse kunst

Geert Verbeke had vroeger een transport- en overslagbedrijf waarmee hij containers en bulk laadde en loste. Twaalf jaar geleden verkocht hij het om zich aan zijn passie te wijden. Op zijn voormalige bedrijfsterreinen in het Oost-Vlaamse Kemzeke groeide een van de meest opmerkelijke privé-kunstcollecties van het land: de Verbeke Foundation. Bedrijven komen er graag teambuilden in een post-industriële omgeving vol kunst en ecologie. Op 3 mei opent de zomerexpo.

10 april 2015

Delen

Geert Verbeke
"In een inspirerende omgeving vol kunst beleef je iets anders dan de klassieke teambuilding.” (Geert Verbeke, stichter van de Verbeke Foundation)

“In de loods waar je net doorheen kwam, gebeurde het strippen en stuffen van de containers”, vertelt Geert Verbeke, die ons ontvangt in de gigantische expohal. “Je moet weten dat ik al meer dan 25 jaar kunst verzamel. Ondertussen is dat uitgegroeid tot een unieke, volledig met eigen middelen gefinancierde collectie van vooral Belgische collagekunst, van 1917 tot nu. In de grote loodsen waarover we hier beschikken, kunnen we monumentale werken tentoonstellen. Tegelijk hebben we ruimte voor jonge kunstenaars om nieuw werk te tonen. De gevestigde waarden zijn zo duur geworden dat het des te meer de moeite loont om op zoek te gaan naar jonge talent. Ik vind sowieso de kwaliteit van het werk het belangrijkste. Bekend of nog niet bekend makt mij eigenlijk niet uit.”

Het terrein van twaalf hectaren groen met waterpartijen, serres, roestige containers, een windmolenpropellor en een bed & breakfast in de vorm van een dikke darm maakt de Verbeke Foundation tot een fascinerend universum - en een work in progress op zich.

“Van die twaalf hectaren zijn er twee hectaren gebouwen”, vertelt Geert Verbeke. “Die contradictie tussen natuur, ecologie en kunst doet geen enkel museum in België ons na. Het is hier 'onaf'. Je hoeft ook niet braaf een museumparcours te volgen. Het bewéégt hier: we zijn net 4.600 zonnepanelen aan het installeren en de meubels maken we zelf uit recuperatiemateriaal. Zie je die tafels? Dat zijn oude containervloeren. De kachel hier is ook recuperatie. Ik wil ingaan tegen spilzucht van onze maatschappij. Niet alleen van grondstoffen, maar ook van de energieverspilling door de wereldwijde transportflow van goederen. Noem het de bekering van een ex-transporteur.”

Het Stropersbos

“Als kunstverzamelaar focus ik op collagekunst”, vertelt Geert Verbeke gedreven. “Denk aan namen als de surrealist E.L.T Mesens, Paul Joostens, Marcel Mariën, ... Picasso was een van de eersten die collagekunst in de moderne kunst brachten. Het is een kunstvorm die jonge kunstenaars heel erg inspireert. Het is in trek, maar de belangstelling voor de Verbeke Foundation is gek genoeg groter in Nederland dan in Vlaanderen. Ik ben geen sant in eigen land, zeg maar. 60 à 70 procent van de bezoekers zijn Nederlanders."

Belangrijk, want de entreetickets voor het museum vormen een belangrijke bron van inkomsten, naast de evenementen die hier georganiseerd worden. De Verbeke Foundation is in trek als originele locatie voor bedrijfsfeesten of productvoorstellingen. Er worden ook workshops georganiseerd met en voor het personeel, of teambuildingactiviteiten die gekoppeld worden met natuurbeleving. Het nabijgelegen natuurgebied Het Stropersbos is daar ideaal voor.

Verbeken Foundation
"In een inspirerende omgeving vol kunst beleef je iets anders dan op de klassieke teambuildinglocaties. Je laat je team creatieve collages maken tussen de topstukken in ons collagemuseum", legt Geert Verbeke uit.

Kinetisch

Maar hoe vinden bedrijven de weg? “We hangen heel erg af van mond-tot-mondreclame en media-aandacht, we adverteren ook nooit”, zegt Geert Verbeke. "Maar wie ons vindt, vertrekt weer met het gevoel écht iets meegemaakt te hebben. Innogenetics, Reynaers Aluminium en Schoenen Torfs passeerden hier al de revue. Cera komt tien keer dit jaar, telkens met 500 man. We kregen ook alle boswachters van Natuurpunt op bezoek. Onze eigenhandig uitgegraven vijver waar we de natuur haar gang kan gaan, kon op veel succes rekenen: er groeien zelfs wilde orchideeën."

"Dat het hier zo open en informeel is, wordt gewaardeerd. Op zondagmiddag 3 mei openen we onze zomerexpo 'Noli me tangere' – de uitspraak van Jezus tegen Maria Magdalena die zoveel betekent als ‘klamp je niet vast aan mij’, met onder andere een expo van Stan Wannet, een jonge Nederlandse kunstenaar die een paar fraaie voorbeelden tentoonstelt van zijn kinetisch werk: volledige, vaak computergestuurde installaties waardoor onderdelen of personages lijken te gaan leven. Alles beweegt en hij maakt zelf alles, ook als er techniek, elektronica en programmering bij komt kijken. Wannet was hier ook een jaar als artist in residence. Zo hebben we altijd wel vier of vijf inwonende kunstenaars uit heel Europa.”

En inderdaad: we zien net een groepje jonge fotografen aan de slag met een fotoshoot tussen de levensgrote kunstobjecten in de serre. Duidelijk ook een work in progress.

(wv) – Meer info: www.verbekefoundation.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.