VERA begeleidt informaticaprojecten lokale besturen

Gemeenten en lokale besturen in de provincie Vlaams-Brabant kunnen binnenkort telefoneren via internet. VERA, het Vlaams-Brabants steunpunt informatica, helpt lokale besturen bij hun informaticaprojecten.

6 mei 2015

Delen

"Wij steunen gemeenten, OCMW’s, politiezones en intercommunales bij hun ICT-projecten.” (Véronique Janssens, directeur VERA)

Het autonoom provinciebedrijf VERA bestaat dit jaar vijftien jaar. Het werd opgericht om lokale besturen in de provincie Vlaams-Brabant te begeleiden bij de invoering van e-government. "Wij steunen gemeenten, OCMW’s, politiezones en intercommunales bij hun ICT-projecten", legt directeur Véronique Janssens uit. "We denken mee hoe zij de beste diensten kunnen aanbieden aan onze burgers."

De werkwijze van VERA is gebaseerd op samenwerkingsverbanden. VERA zoekt niet naar individuele oplossingen voor elk bestuur apart, maar naar oplossingen die meerdere besturen kunnen gebruiken. Als een lokaal bestuur een bepaalde vraag over informatica of telecommunicatie heeft, bijvoorbeeld om een nieuwe website te laten ontwikkelen of om IT-infrastructuur beter te beveiligen, gaat VERA na of ook andere besturen met diezelfde vraag zitten. Een werkgroep stelt dan een lastenboek op dat precies beschrijft wat er nodig is. "Er zijn heel strikte regels voor openbare aanbestedingen, en het zou een hele klus zijn als elke gemeente apart zo'n lastenboek zou moeten opstellen", aldus Véronique Janssens. Op basis van het lastenboek kunnen bedrijven een offerte indienen, die door VERA en de werkgroep wordt nagekeken en geëvalueerd met een puntensysteem. VERA sluit met de geselecteerde leverancier dan een raamcontract af dat op langere termijn garanties voor kwaliteit en prijs vastlegt.

IP-telefoneren

Het nieuwste raamcontract gaat over IP-telefonie. Het laat lokale besturen toe om te kiezen voor telefoneren via internet (Voice over IP) in plaats van via de klassieke telefoonlijn. De lokale besturen kunnen een VoIP-telefooncentrale aanschaffen of huren voor een periode van drie jaar, met twee mogelijke stilzwijgende verlengingen van telkens een jaar. Het contract werd toegewezen aan integrator Damovo uit Sint-Stevens-Woluwe, die apparatuur van MiTel zal installeren. In totaal zijn er al 116 publieke organisaties in de provincie die kunnen intekenen. Op 5 mei organiseert VERA voor zijn partners een informatiedag over de voordelen van VoIP-telefonie en het raamcontract.

Veiligheid

Bij VERA werken vijftien mensen. Daar zijn zuivere IT'ers bij, die zich vooral bezighouden met de technische uitwerking van lastenboeken. Twee mensen zijn voltijds aan de slag als veiligheidsconsulent. Ook voor lokale besturen is cybersecurity immers erg belangrijk, zegt Véronique Janssens. Andere medewerkers houden zich bezig met het van de samenwerkingsverbanden te coördineren en de lopende contracten op te volgen. En ook al houdt VERA zich zelf niet bezig met installatie of onderhoud van de IT-infrastructuur, er is wel een helpdesk voor de partners.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.