Veel minder faillissementen van West-Vlaamse bedrijven

Als de faillissementscijfers een indicatie zijn, gaat het weer beter met onze economie. Graydon Belgium becijferde dat er in 2015 voorlopig 16,7% minder faillissementen waren in vergelijking met vorig jaar. En West-Vlaanderen scoort dan nog het beste van alle provincies.

Het handelsinformatiekantoor Graydon Belgium publiceert maandelijks een onderzoek naar het aantal faillissementen in ons land. Vorige maand gingen er in land 870 ondernemingen over de kop. In vergelijking met oktober vorig jaar gaat het om een scherpe daling van 17,85%. Belangrijker nog is dat oktober de vierde maand op rij was waarin er een betekenisvolle daling van het aantal faillissementen was.

Over de eerste tien maanden van dit jaar telde Graydon Belgium bijna 8.900 ondernemingen die over de kop gingen, ofwel een daling van 5,1% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarbij gingen 19.272 jobs verloren, een daling van 11,62% tegenover januari-oktober vorig jaar. Deze cijfers liggen dicht bij de situatie van voor de financieel-economische crisis die in 2008 losbrak.

Minder faillisementen, minder jobverlies

Het gros van het aantal faillissementen dat in ons land wordt uitgesproken, treft bvba’s en eenmanszaken. Dit gegeven, in combinatie met het kleiner aantal jobs dat bij faillissementen verloren gaat, wijst erop dat het steeds meer de kleinere ondernemingen zijn die in de problemen geraken en finaal bankroet gaan. De bouwsector blijkt nog steeds het meest ‘faillissementgevoelig’.

Binnen Vlaanderen daalde het aantal faillissementen in oktober met 6,58%; tussen januari en oktober spreken we over hetzelfde percentage. West-Vlaanderen is de beste van de klas. Voorlopig gingen er in 2015 704 ondernemingen failliet; dat zijn er 141 minder dan tussen januari en oktober vorig jaar, ofwel -16,69%. Ook elders in Vlaanderen is dezelfde tendens merkbaar, zij het dan minder uitgesproken. Bij de bankroete West-Vlaamse bedrijven gingen 1.137 jobs verloren, een daling van 669 of 37%. Als we alleen naar oktober kijken, laat onze provincie zelfs een daling in het aantal faillissementen van 45,69% optekenen tegenover dezelfde maand vorig jaar.

(jd) 

Meer info over Welke job past bij mij? , Waar vind ik jobs? , Zelfstandigen en bijberoep

18/11/2015