Vanaf hoe laat word jij niet meer betaald?

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is actueler dan ooit: nog steeds verdienen vrouwen 14 procent minder dan hun mannelijke collega's.

25 maart 2010

Delen

glazen plafond

Vandaag is het Equal Pay Day, de dag van gelijk loon tussen mannen en vrouwen. Die datum is niet toevallig gekozen: op 25 maart 2011 hebben vrouwen evenveel verdiend als hun mannelijke collega’s al op 31 december 2010 binnenhaalden. Ook in ons land is de loonkloof immers nog groot: vrouwen verdienen per maand gemiddeld 24 procent minder dan hun mannelijke collega’s.

Uit een opiniepeiling van de socialistische vakbond ABVV en de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant blijkt echter dat vrouwen het verschil onderschatten. Amper zes op de tien denken dat er een loonkloof is. Die schatten ze gemiddeld op 10 à 20 procent, een pak minder dus dan het reële cijfer van 24 procent.

Doe de test, vanaf wanneer werk jij gratis terwijl je mannelijke collega's doorbetaald worden?

   

Minder promotiekansen

Toch ervaren vrouwen duidelijk loondiscriminatie. Een zesde geeft aan minder te verdienen voor hetzelfde werk. Evenveel menen bovendien dat ze minder promotiekansen hebben dan mannelijke collega’s in hun job. Zes procent ziet ook meer opleidingskansen aan hun neus voorbij gaan.

Een van de oorzaken van de ongelijkheid is deeltijdwerk: 82 procent van de parttime werknemers zijn vrouwen. De helft van de vrouwen vindt dat deeltijdwerk eigenlijk geen vrije keuze is. Meer dan negentig procent meent dat kinderopvang- en zorgstructuren voldoende toegankelijk moeten zijn om het aantal vrouwen dat niet uit vrije keuze parttime werkt terug te dringen.

(ks)    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.