Vacatures voor Brusselse sociale economie

Nederlandstalige organisaties in Brussel die kwetsbare groepen weer op weg helpen, krijgen steun van Tracé Brussel vzw. De sociale economie in Brussel is nodig, want een ‘gewone’ job is niet voor elke Brusselse werkzoekende weggelegd. Bovendien zijn er gewoon te weinig jobs. De nieuwe Tracé Brussel-publicatie ‘Sociale economie in Brussel’ laat je kennismaken met initiatieven die laaggeschoolden en anderstaligen alternatief werk, een loon en dus een sociaal leven bieden.

29 september 2016

Delen

Tracé Brussel

In het Brussels Gewest bezorgen een honderdtal organisaties samen 1.500 ‘doelgroepwerknemers’ werk. De sociale inschakelingseconomie is bedoeld om mensen uiteindelijk aan een vaste job te helpen. “We staan op een kruispunt”, zegt Marja Alaerts van Tracé Brussel, het adviesagentschap sociale economie.

“De Brusselse minister van Werk kondigt een ingrijpende sectorhervorming aan. Er is nu een zeer gevarieerde groep sociale economiebedrijven die een plekje veroverd hebben tussen ‘gewone’ bouwbedrijven, klusjesdiensten, laagdrempelige horeca, zorgverlening, ICT-service … allemaal diensten waaraan een behoefte bestaat, maar die overheid of privé niet invullen. De beste krachten vinden na hun traject een job in het reguliere circuit, enkelen krijgen een vaste plaats in ‘hun’ sociale economiebedrijf”, zegt Alaerts.

Mee de kar trekken


Daarom publiceert Tracé een magazine over de sociale economie. “In de eerste plaats een who is who in de sector”, vervolgt Alaerts. “En een tussenbalans van de sociale economie in Brussel sinds die in 2004 erkend werd. Maar vooral willen we naar buiten komen met positieve verhalen. Het succesparcours van een Afghaanse asielzoeker als Farid of een professional als Yves die zijn draai vindt in deze sector, zijn mooie voorbeelden. En het blijft bewegen.”

“In één van de moeilijkste buurten van Kuregem delen het lokaal dienstencentrum Cosmos en het grafisch bureau en multimedia-opleidingscentrum MAKS binnenkort een fantastisch huis. Het wordt een interessante mix van job- en opleidingskansen én buurtwerking. Sociale economie in Brussel is ondanks de financiële en sociale moeilijkheden géén treurverhaal. We maken voelbaar een verschil door werk en opleidingen aan te bieden. Een hoop Brusselaars krijgen daardoor een kans op een plek in de samenleving. Om dat mee in goede banen te leiden, zijn er nog meer geëngageerde mensen nodig.”


(wdh) - Foto: Tracé Brussel vzw - De publicatie ‘Sociale economie in Brussel’ en vacatures bij allerlei sociale economiebedrijven via www.tracebrussel.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.