Uurloon van Belgische industrie hoogste van Europa

De loonkost in België is hoog, dat wisten we al. Wel, nu blijkt dat België op het vlak van loonkost het duurste land van Europa is.

De cijfers en statistieken van Eurostat zijn confronterend. De gemiddelde uurlonen in de Europese industrie scheren hoge toppen.

Hoogste uurloon Europese industrie

Denemarken laat een uurloon optekenen van 42,10 euro en is daardoor het land met het tweede hoogste uurloon, gevolgd door het al bijna even dure Zweden met 41,80 euro.

Hoge cijfers waar België nog met kop en schouders bovenuit steekt. Met een gemiddeld uurloon van 44,10 euro ligt de loonkost in de Belgische industrie maar liefst 2 euro hoger dan in Denemarken.

Europees gemiddelde

Wanneer we de hele economie in rekening nemen en niet enkel de industrie, zakt België (39,10 euro/uur) wel naar de tweede plaats en komt Denemarken (40,30 euro/uur) toch op het hoogste trapje te staan.

Zweden behoudt de derde plaats met een uurloon van 37,40 euro. Luxemburg valt dan weer net uit de top 3 met een gemiddeld uurloon van 35,90 euro, wat nog steeds veel is gezien het Europese gemiddelde van 29,20 euro.

Laagste uurlonen in Europa

Geen wonder dat veel bedrijven uitwijken naar landen met een lagere loonkost. De laagste uurlonen in de EU werden geregistreerd in voormalige Oostbloklanden zoals Roemenië (maar 4,60 euro) en Bulgarijë (slechts 3,80 euro), maar ook in landen als Litouwen waar het uurloon gemiddeld op 6,50 euro ligt en 6,60 euro in Letland.

(sjv) – Bron : Express.be

Meer info over Loonindexering , Hoeveel ben ik waard? , Loonkloof

23/04/2015