UNIZO zoekt vrouwelijke ondernemer van het jaar

Voor de zestiende keer gaan Markant vzw en UNIZO op zoek naar de vrouwelijke ondernemer van het jaar. Bij de drie finalisten van dit jaar zijn twee ondernemers uit onze regio: Nadine Hubert van New Customservice uit Vilvoorde, en Gratienne Sioncke van BORGInsole uit Rotselaar.

29 januari 2015

Delen

"Vrouwelijke ondernemers zijn veel te bescheiden.” (Gratienne Sioncke, ceo BORGInsole)

Nadine Hubert en Gratienne Sioncke zijn twee van de drie finalisten voor de zestiende WOMED Award, een bekroning voor vrouwelijke ondernemers die op succesvolle wijze een eigen onderneming runnen. Deze prijs geeft een gezicht aan de succesverhalen van, voor en door vrouwen in de Vlaamse economie. "De award moet ook andere vrouwen motiveren en inspireren om te ondernemen”, zegt Lieve Droogmans, algemeen voorzitter van Markant vzw.

De eerste genomineerde, Nadine Hubert, is zaakvoerder van het koeriersbedrijf New Customservice (NCS) in Vilvoorde. NCS werd in 1982 opgericht door de ouders van Nadine, en sinds 1991 is zij eigenaar en zaakvoerder. HE is gespecialiseerd in logistieke en transportservices, gaande van expresverzending en ambassadediensten tot logistieke marketing en salesacties.

Nadine Hubert
Nadine Hubert maakt - net als Gratienne Sioncke - kans op de WOMED Award voor de vrouwelijke ondernemer van het jaar.

Vertrouwensband

NCS werkt vooral met werknemers in vaste dienst. Dat is duurder dan met zelfstandige chauffeurs werken, geeft Nadine Hubert toe, maar voor haar bedrijf is het een voordeel. "Als je met vaste mensen werkt, kun je ervoor zorgen dat klanten steeds dezelfde gezichten zien. Zo bouw je een vertrouwensband op met de klanten, en dat is bijvoorbeeld in de financiële sector heel belangrijk. Zelfstandige chauffeurs willen zoveel mogelijk leveringen op een dag doen en geen tijd verliezen met wachten. Met vaste mensen is die tijdsdruk minder groot, en de klanten waarderen dat. De betrokkenheid en motivatie van vaste werknemers zijn ook groter. Zo proberen wij stand te houden in een moeilijke sector."

De wereld van logistiek en transport is een mannenbastion. "De eerste tien jaar was ik vaak de enige vrouw op bijeenkomsten binnen de sector", vertelt Nadine Hubert. "Maar ik heb dat nooit als een probleem ervaren. Je mag je niet laten intimideren." Voor vrouwen is het moeilijker om ondernemerschap te combineren met een gezin, vindt Nadine Hubert. "Als beide partners werken is het toch meestal de vrouw die 's avonds voor de kinderen zorgt. Daardoor heb je het moeilijker om te netwerken, omdat die events meestal 's avonds plaatsvinden."

Innoveren

Een heel andere activiteit vinden we bij het bedrijf van de tweede genomineerde ondernemer uit Vlaams-Brabant. BORGInsole uit Rotselaar maakt functionele inlegzolen op maat. Het idee groeide uit onderzoek dat zaakvoerder Gratienne Sioncke aan de Leick Business School deed naar outsourcing in de gezondheidssector. "We onderzochten bijvoorbeeld of het voor een ziekenhuis efficiënter is om catering uit te besteden, of om dat zelf te doen", vertelt ze over die periode. Via haar echtgenoot, die een praktijk als podoloog heeft, kwam ze in contact met heel wat podologen. "Het viel me op dat elke podoloog zijn eigen inlegzolen maakt en dus moet investeren in materiaal en machines. Ik vond dat weinig efficiënt: een opticien maakt zijn brillen toch ook niet zelf?"

In 2007 richtte ze BORGInsole op. "Ik kende niets van podologie", geeft ze toe, "maar de kunst is om je te omringen met de juiste mensen." Het bedrijf investeerde in eigen technologie en machines om inlegzolen op maat te ontwerpen en te produceren. Voor de ontwikkeling deed Gratienne Sioncke een beroep op innovatiesteun van het IWT. "Wij moeten alles zelf uitvinden; de machines en software die wij nodig hebben, kun je niet zomaar kopen", zegt ze. Het bedrijf wil blijven innoveren. Een nieuwe productielijn om zolen volautomatisch te frezen staat klaar, en via een nieuw IWT-project ontwikkelt BORGInsole samen met IT-bedrijf Cegeka eigen ontwerpsoftware. Begin januari werd een 3D-printer besteld die functionele zolen uit flexibel materiaal kan printen – een primeur op de markt.

Inmiddels werken er dertien mensen bij BORGInsole. De meesten hebben een bachelordiploma podologie, en worden via een IBO (individuele beroepsopleiding) klaargestoomd om de software en instrumenten van BORGInsole te gebruiken.

Ondernemen

Gratienne Sioncke begon haar carrière als vroedvrouw, en volgens haar liggen daar de wortels van haar ondernemerschap. "Elke vroedvrouw is een ondernemer. Je moet op een cruciaal moment in het leven van moeder en kind belangrijke beslissingen durven nemen. Als je niet zelfstandig en vastberaden bent, lukt dat niet." Bij de stap naar een eigen bedrijf was haar ervaring aan de Vlerick Business School een pluspunt. Echt negatieve reacties heeft ze nooit gehad. "De sector van productie en technologie is een mannenwereld, en mannen schrikken soms als ze met mij moeten onderhandelen over de zakelijke kant. Maar ik heb daar nooit problemen mee ondervonden."

Volgens de cijfers van UNIZO is één ondernemer op de drie in Vlaanderen een vrouw. Gratienne Sioncke vindt dat vrouwelijke ondernemers te weinig naar buiten komen. "Ik ken veel bedrijven waar een vrouw aan het roer staat. Maar als dat bedrijf in het nieuws komt, laat men een man aan het woord. Vrouwelijke ondernemers zijn veel te bescheiden."

De derde finaliste is Hilde Rutten van BergHOFF Belgium uit Paal-Beringen. De winnares ontvangt de award op woensdag 4 maart uit handen van koningin Mathilde.

(wv) - Stemmen kan tot 9 februari via www.womedaward.be.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.