Tweemaal zoveel agressie op werkvloer op één jaar tijd

Een kwart van de Belgische werknemers werd in 2013 het slachtoffer van één of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. 16 procent ervoer agressie op het werk. Dat is meer dan dubbel zoveel als in 2012.

5 september 2014

Delen

agressie stress
”Mensen maken makkelijker melding van agressie dan vroeger.” (Heidi Verlinden, hr-researchexpert Securex)

Hr-dienstenleverancier Securex maakte deze balans op van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer naar aanleiding van de nieuwe wet op psychosociale risico’s die op 1 september van kracht werd. Die houdt in dat werkgevers niet alleen bij pesten, agressie of ongewenst seksueel gedrag moeten ingrijpen, maar ook bij stress en burn-outs.

Volgens Securex ervaren werknemers die zich het slachtoffer voelen van pesterijen, discriminatie of agressie op het werk meer stress en hebben ze daardoor meer last van spanningsklachten, wat tot langdurige afwezigheden kan leiden.

Steeds mondiger

Niet minder dan 16 procent van de werknemers zegt dat hij of zij het voorbije jaar agressief is benaderd op het werk. Boosdoeners zijn vooral externen (55%), meer dan collega’s (26%), de leidinggevende (18%) of een groep collega’s (8%).

Heidi Verlinden, hr-researchexpert: “Een exacte verklaring voor deze stijging is moeilijk te geven. Er zijn twee mogelijke redenen. Enerzijds zien we dat mensen steeds mondiger worden, dat grenzen worden verlegd, en dat de dader zijn agressie soms eerder als assertiviteit aanziet. Anderzijds zou het kunnen dat werknemers gewoon ook gemakkelijker melding maken van agressie dan vroeger.”

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.