Tweedehandswinkel van Castor bekroond

Drie scholen uit Vlaams-Brabant krijgen van het provinciebestuur een cheque van duizend euro. De scholen worden beloond voor hun inspanningen om onderwijs en arbeidsmarkt beter te laten aansluiten.

8 mei 2015

Delen

"Leerlingen zijn fier op het werk dat ze in de Castorshop doen.” (Nicolas Jonckheere, leerkracht Castor)

De provincie Vlaams-Brabant beloont drie scholen die zich inzetten voor een goede aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt. Een van de drie laureaten is het Centrum Leren en Werken Castor uit Vilvoorde. Castor werd bekroond voor de Castorshop, een tweedehandswinkel waar jongeren in realistische omstandigheden kunnen leren. "Castor is een school voor deeltijds onderwijs", vertelt leraar Nicolas Jonckheere die de Castorshop begeleidt. "Jongeren komen hier twee dagen per week naar school, en werken de overige drie dagen."

In de opleiding tot winkelbediende volgen de jongeren les over onderwerpen zoals etalages inrichten, voorraadbeheer, omgaan met klanten, en verkoopmethodes. Ze krijgen ook algemene vakken zoals wiskunde en talen. Voor het praktijkgedeelte kunnen ze terecht in winkels zoals Blokker, Kruidvat en Panos.

Werkplekleren

Vorig jaar startte de Castorshop, een leeronderneming waar de leerlingen een eigen zaak leren beheren. In hun kenniskringen zamelen ze oude kleding, boeken, cd's, dvd's en speelsconsoles in. Die worden in een fysieke winkel en online via allerlei tweedehandssites te koop aangeboden. De winkel is open op dinsdag, donderdag en vrijdag. "Er komen geen massa's bezoekers over de vloer,” vertelt Nicolas Jonckheere, "maar de leerlingen werken in een realistische omgeving. Voordien hadden we op school wel een soort winkelruimte met vooral lege rekken en kartonnen dozen, maar nu staan ze in een echte winkel met waardevolle producten. Ze zijn fier op het werk dat ze daarin kunnen doen."

Door de ervaring die ze in de Castorshop opdoen, zijn leerlingen beter voorbereid op een job als winkelbediende. "Uiteraard is elke winkel anders, maar ze hebben al een aantal basisvaardigheden in de praktijk gebracht. Bijvoorbeeld hoe je beveiliging aanbrengt op een kledingstuk, hoe een prijstang en een kassasysteem werken, en hoe bewakingscamera's functioneren." De Castorshop is inderdaad uitgerust met een volledig camerabewakingssysteem. Volgens Nicolas Jonckheere heeft werkplekleren ook het voordeel dat leerlingen meteen merken of ze een job wel graag doen.

In andere opleidingen van Castor bestaan vergelijkbare initiatieven. De leerlingen in de opleiding kermis – vaak kinderen van foorkramers – gaan elke woensdagnamiddag ergens in de buurt een attractie uitbaten. "Dat kan een mini-kermis op een school zijn, of een eendjeskraam. Ze bouwen op, baten de attractie uit en breken aan het einde van de dag alles weer af." Leerlingen van de opleiding keuken maken broodjes die 's middags op school verkocht worden.

Goede voorbeelden

Veel scholen in Vlaams-Brabant zetten zich in om jongeren goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt. "Een van de speerpunten in ons beleid is om de overgang van het onderwijs naar de arbeidsmarkt zo naadloos mogelijk te laten verlopen", zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs en economie. "Het onderwijs moet jongeren immers klaarstomen voor de samenleving en niet in het minst voor de arbeidsmarkt. Daarom lanceerden we een oproep naar Vlaams-Brabantse scholen om goede praktijkvoorbeelden te delen. Tegelijkertijd willen we deze scholen graag belonen voor hun inspanningen die ze leveren om deze aansluiting vlotter te laten verlopen."

In totaal dienden negen Vlaams-Brabantse scholen projecten in: De Wijnpers Leuven, De VeSt BUSO Vilvoorde, Miniemeninstituut Leuven, Paridaensinstituut Leuven, D’Hek Landen, PISO-Tienen, Castor Vilvoorde, IBSO Woudlucht en KTA GITBO Keerbergen. Ze werken bijvoorbeeld op een creatieve manier aan psychosociale vaardigheden die jongeren nodig hebben op de werkvloer, ze hebben een unieke samenwerking opgezet met een bedrijf, of ze proberen de schotten tussen ASO, TSO en BSO weg te werken.

Behalve Castor werden ook VeSt uit Vilvoorde en D’Hek uit Landen beloond met een cheque van duizend euro. VeSt is een school voor buitengewoon secundair onderwijs, en zorgt met het project ‘Jackpot voor iedereen’ voor een goede aansluiting tussen de leer- en leefomgeving van jongeren met speciale behoeften en de arbeidsmarkt. D’Hek start al vanaf het eerste jaar met de voorbereiding op de arbeidsmarkt via het project ‘Onderwijs plus arbeidsmarkt’. Alle initiatieven worden genomen op maat van de leeftijd en de studierichting van de leerlingen.

Belangrijk voor leerlingen

Nicolas Jonckheere is erg blij met de bekroning van Castor, maar vindt het nog belangrijker voor de leerlingen zelf. "Jongeren in het deeltijds beroepsonderwijs zitten helemaal onderaan het watervalsysteem van het secundair. Sommigen komen bij ons terecht niet door een positieve keuze bij het begin van het schooljaar, maar omdat ze in de loop van het schooljaar van een andere school weggestuurd worden. Voor hen is het goed dat ze een keer positief in het nieuws komen. De opleiding krijgt er een beter imago door, en voor hen is het een stimulans om er helemaal voor te gaan."

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.