‘Tripartitefusie’ is grote stap voor hele fruit- en groentesector

"Een nieuwe fase in de groei en evolutie van dit bedrijf.” (Marleen Vaesen, ceo Greenyard Foods)

Greenyard Foods, het vroegere Pinguin, kan mooie jaarcijfers voorleggen voor 2014, noteert met een derde hoger op de beurs en fusioneert tegen de zomer met Univeg en Peatinvest. Om maar te zeggen dat de diepvriesgroentespecialist met West-Vlaamse wortels de wind in de zeilen heeft.

“Greenyard Foods sluit met winst een tijdperk af”, kopte de gespecialiseerde economische pers. De diepvriesgroentespecialist met West-Vlaamse productie-eenheden in Westrozebeke en Langemark boekte een omzet van 635,4 miljoen over het ‘gebroken boekjaar’ tot eind maart, en zag zijn bedrijfswinst voor afschrijvingen stijgen met 22 procent tot 62,6 miljoen. De bedrijfswinst steeg met een derde naar 27,5 miljoen euro.

Het ‘einde van een tijdperk’ vindt ceo Marleen Vaesen van Greenyard Foods wat kort door de bocht. “Het is wel een nieuwe fase in de groei en evolutie van het bedrijf. De overname van conservenspecialist Scana Nokilo in 2011 en de ‘transformatie’ van Pinguin tot Greenyard Foods enkele jaren later, leveren resultaten op. Zo boeken we nu de helft meer bedrijfswinst voor afschrijvingen. Het was een ingrijpende stap, die wel belangrijk was. Het stelde ons in staat om efficiënter te werken, de diepvriesdivisie internationaal nog verder uit te bouwen en nieuwe kansen te creëren.”

Meer carrièrekansen voor medewerkers

En er is weer een fusie op komst. Tegen de zomer moeten Greenyard Foods, Univeg en Peatfoods zijn samengesmolten tot één beursgenoteerde groep, waardoor de drie bedrijven van de West-Vlaamse landbouwondernemer Hein Deprez onder één dak komen.

“Als de fusie doorgaat, is dit uiteraard een heel belangrijke stap voor ons, maar ik denk ook voor de hele fruit- en groentesector”, zegt Marleen Vaesen. “Wanneer je het hele gamma aan producten binnen één groep kunt verkopen, valt de som van de delen hoger uit dan de delen zelf.”

Voor de tewerkstelling zal de zogenoemde ‘tripartite-fusie’ geen gevolgen hebben. “We gaan niet op zoek naar operationele synergiën”, benadrukt Marleen Vaesen. “Elke divisie blijft apart bestaan. Maar door een grotere groep te creëren, kunnen we sneller groeien, en krijgen de medewerkers ook meer ontwikkelingsmogelijkheden.”

Stabiele sector

Bij Greenyard Foods werken wereldwijd 2.200 mensen. De fusiegroep met Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest zal 8.000 medewerkers tellen.

De mooie jaarcijfers van Greenyard Foods en de mogelijke fusieoperatie bevestigen alleszins dat de hele agrovoedingsindustrie in West-Vlaanderen, Vlaanderen en België is uitgegroeid tot een sterke, stabiele sector met grote en dynamische werkgevers.

(wv) – Foto: (gf)

Meer info over Waar vind ik jobs? , Jobs met toekomst

08/05/2015