‘Tripartitefusie’ is grote stap voor hele fruit- en groentesector

Greenyard Foods, het vroegere Pinguin, kan mooie jaarcijfers voorleggen voor 2014, noteert met een derde hoger op de beurs en fusioneert tegen de zomer met Univeg en Peatinvest. Om maar te zeggen dat de diepvriesgroentespecialist met West-Vlaamse wortels de wind in de zeilen heeft.

8 mei 2015

Delen

"Een nieuwe fase in de groei en evolutie van dit bedrijf.” (Marleen Vaesen, ceo Greenyard Foods)

“Greenyard Foods sluit met winst een tijdperk af”, kopte de gespecialiseerde economische pers. De diepvriesgroentespecialist met West-Vlaamse productie-eenheden in Westrozebeke en Langemark boekte een omzet van 635,4 miljoen over het ‘gebroken boekjaar’ tot eind maart, en zag zijn bedrijfswinst voor afschrijvingen stijgen met 22 procent tot 62,6 miljoen. De bedrijfswinst steeg met een derde naar 27,5 miljoen euro.

Het ‘einde van een tijdperk’ vindt ceo Marleen Vaesen van Greenyard Foods wat kort door de bocht. “Het is wel een nieuwe fase in de groei en evolutie van het bedrijf. De overname van conservenspecialist Scana Nokilo in 2011 en de ‘transformatie’ van Pinguin tot Greenyard Foods enkele jaren later, leveren resultaten op. Zo boeken we nu de helft meer bedrijfswinst voor afschrijvingen. Het was een ingrijpende stap, die wel belangrijk was. Het stelde ons in staat om efficiënter te werken, de diepvriesdivisie internationaal nog verder uit te bouwen en nieuwe kansen te creëren.”

Meer carrièrekansen voor medewerkers

En er is weer een fusie op komst. Tegen de zomer moeten Greenyard Foods, Univeg en Peatfoods zijn samengesmolten tot één beursgenoteerde groep, waardoor de drie bedrijven van de West-Vlaamse landbouwondernemer Hein Deprez onder één dak komen.

“Als de fusie doorgaat, is dit uiteraard een heel belangrijke stap voor ons, maar ik denk ook voor de hele fruit- en groentesector”, zegt Marleen Vaesen. “Wanneer je het hele gamma aan producten binnen één groep kunt verkopen, valt de som van de delen hoger uit dan de delen zelf.”

Voor de tewerkstelling zal de zogenoemde ‘tripartite-fusie’ geen gevolgen hebben. “We gaan niet op zoek naar operationele synergiën”, benadrukt Marleen Vaesen. “Elke divisie blijft apart bestaan. Maar door een grotere groep te creëren, kunnen we sneller groeien, en krijgen de medewerkers ook meer ontwikkelingsmogelijkheden.”

Stabiele sector

Bij Greenyard Foods werken wereldwijd 2.200 mensen. De fusiegroep met Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest zal 8.000 medewerkers tellen.

De mooie jaarcijfers van Greenyard Foods en de mogelijke fusieoperatie bevestigen alleszins dat de hele agrovoedingsindustrie in West-Vlaanderen, Vlaanderen en België is uitgegroeid tot een sterke, stabiele sector met grote en dynamische werkgevers.

(wv) – Foto: (gf)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.