'Een gemiste kans: waarom leggen ze niet uit welke objectieven er aan het loon van de nieuwe CEO verbonden zijn?'

Hoe open communiceert Dexia over hun toplonen? En is de top van het bedrijf bereid in te leveren nu het economisch minder goed gaat?

9 maart 2009

Delen

Ook het noodlijdende Nyrstar, dat vorige week bekend maakte in 2008 een miljoenenverlies geboekt te hebben en waar nog dit jaar 205 banen sneuvelen, neemt op alle niveaus maatregelen om de kosten te drukken. Welke die zijn blijft echter een goed bewaard geheim. En dat is jammer want dit is een topcase.

Nog geen maand geleden verscheen er een nieuwe CEO aan het hoofd van de zinkproducent. Benieuwd of Luxemburger Roland Junck het aandurft om in volle crisis een monsterloon te onderhandelen, klopten we aan de Nyrstar-poort aan. Het antwoord: een beleefde mail die meldt dat er over het salarispakket van de CEO geen informatie wordt gegeven en een vriendelijke verwijzing naar het jaarverslag.

'Een bedrijf runnen is en blijft een moeilijke job'

"Vroeger stond er in jaarverslagen helemaal niets over het loon van de directie", zegt Walter Janssens, directeur topverloning Hay Group, die wel opmerkt dat de openheid groeit maar zich nog te vaak beperkt tot zeer technische en onduidelijke communicatie.

"Nyrstar laat hier alleszins een kans liggen", vindt de verloningsexpert. "Waarom leggen ze niet helder uit welke objectieven er aan het loon van hun nieuwe CEO verbonden zijn? Meer openheid over het hoe en waarom van die hoge bedragen kan alleen maar voor meer begrip zorgen."

"Op zich hoeft het zelfs niet te verwonderen dat Roland Junck een toploon verdient", zegt Janssens. "Want laten we duidelijk zijn: een bedrijf runnen is en blijft een moeilijke job. Kijk maar eens hoeveel Bel 20-CEO's langer dan vier jaar in dienst zijn. De job van CEO is nu eenmaal veel risicovoller dan vijftien jaar geleden. En hoe groter het gevaar, hoe hoger de verloning. Wat niet wegneemt, dat men er duidelijker over kan zijn."

bulletsToplonen bij KBC
bulletsNiet elke topper levert graag in       

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.