'7 tot 25 procent minder loon en geen winstgroeipremie'

Hoe open communiceert KBC over hun toplonen? En is de top van het bedrijf bereid in te leveren nu het economisch minder goed gaat?

9 maart 2009

Delen

Duidelijkheid is exact waar KBC een pak beter op scoort. Ook de bankverzekeraar lijdt onder de crisis. Jobs staan er vooralsnog niet op de tocht, maar dat zou zonder besparingen anders geweest zijn. De werknemers hebben ermee ingestemd om een deel van hun variabel loon in te leveren.

"Ik denk dat iedereen de ernst van de situatie goed begrepen heeft", verklaart Lieve Theunis, directeur personeelsadvies bij KBC daarover. "Ook al waren het uitzonderlijke onderhandelingen met de sociale partners - het gebeurt niet zo vaak dat er aan het loon geraakt wordt - toch heeft iedereen zich constructief opgesteld."

"Personeelskosten kan je laten dalen door te sleutelen aan het aantal personeelsleden of door de kost per personeelslid af te romen. Wij hebben gekozen voor het tweede en daarmee ook voor een maximale werkzekerheid", vertelt Theunis.

Sterkste schouders dragen de zwaarste lasten

Het uitgangspunt van de cao die KBC daaromtrent eind vorig jaar met de vakorganisaties afsloot, was dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zouden dragen. "Ten opzichte van vorig jaar vragen we een inlevering van 7 procent voor de lagere personeelscategorieën tot 25 procent op directie- en managementniveau. Ook de winstgroeipremie, traditioneel gekoppeld aan de groei van het aandeel, is er deze keer niet meer bijvalt deze keer uit de boot valt", legt Theunis uit.

Promoties gaan bij KBC wel door zoals gepland. Op de financiële stap voorwaarts is het voor de gepromoveerden echter wachten tot 1 januari 2010. "We hadden net zo goed, zoals veel andere banken, kunnen zeggen dat er dit jaar geen ruimte voor promoties was", zegt Theunis. "Maar dat zou een hypotheek leggen op de carrièremogelijkheden voor volgend jaar en dat willen we ook niet."

De top doet volgens Theunis nog een extra duit in het zakje. "André Bergen (CEO van KBC, red.) heeft vooraf gezegd dat het directiecomité volledig afstand doet van haar bonus voor 2008."

bulletsToplonen bij Melexis
bulletsNiet elke topper levert graag in   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.