'De enige besparingen die vaststaan, zijn de toegevingen van het kader en het directiecomité'

Hoe open communiceert Agfa Gevaert over hun toplonen? En is de top van het bedrijf bereid in te leveren nu het economisch minder goed gaat?

9 maart 2009

Delen

Technologiegigant Agfa-Gevaert heeft nog een derde oplossing gevonden. Kader en directiecomité - in totaal iets meer dan 1.500 personeelsleden - doen er 'vrijwillig' afstand van hun bonus voor 2008. Ook de vergoeding van de leden van de raad van bestuur voor datzelfde jaar wordt gehalveerd.

Woordvoerster Viviane Dictus legt uit waarom. "Er zullen altijd mensen zijn die het niet begrijpen maar onze CEO Jo Cornu heeft daaromtrent een duidelijke brief rondgestuurd waarin stond te lezen dat iedereen, ook de top, zijn deel van de besparingen moet dragen."

120 miljoen euro aan besparingen

Van de in totaal 120 miljoen euro besparingen die Agfa-Gevaert in oktober aankondigde, zou uiteindelijk ongeveer de helft uit de loonmassa moeten komen. Het bedrijf wil de baremieke loonsverhogingen met een jaar opschorten, het anciënniteitsverlof bevriezen en de lonen 'aanpassen' ter compensatie van de indexstijgingen. Maar de vakbonden hebben die voorstellen afgeschoten. Het overleg daarover zit momenteel dan ook muurvast.

"Als de vakbonden halsstarrig blijven, rest ons geen andere keuze dan de eveneens aangekondigde herstructurering van drie procent van het personeel, die momenteel nog steeds hangende is, ook uit te voeren", vat Dictus de huidige stand van zaken samen.

Over de arbeiders-cao die liep tot begin maart is nog niet onderhandeld. "Die besprekingen plannen we nu op te starten. Maar de enige besparingen die momenteel echt vaststaan, zijn de toegevingen van het kader en het directiecomité", besluit Dictus. Al heeft de rest van het personeel de voorbije jaren natuurlijk al meer dan eens mogen vrezen voor zijn of haar job.

bulletsToplonen bij Dexia
bulletsMoet de CEO wel inleveren?     

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.