Tijdskrediet kost 832 miljoen euro

Uit cijfers van de RVA blijkt dat het aantal Belgische werknemers dat tijdskrediet of ouderschapsverlof neemt met 20% is gestegen tegenover 7 jaar geleden. Een ontwikkeling die de overheid jaarlijks bijna 1 miljard euro kost.

29 september 2014

Delen

Strengere regels

De regelgeving rond het opnemen van tijdskrediet werd op 1 september 2012 verstrengd op verschillende niveaus. Maar hoewel de maximumduur werd ingekort en er nu moet rekening gehouden worden met anciënniteit, leeftijd en de loopbaanvereisten lagen de cijfers rond het opnemen van tijdskrediet nog nooit zo hoog.

Luxe-tijdskrediet

Uit een recente meting bleek zelfs dat reeds op het einde van het eerste trimester van dit jaar meer dan 275.500 Belgische werknemers tijdskrediet of ouderschapsverlof hadden opgenomen. Maar niet al de mensen die van het systeem genieten, hebben er evenveel nood aan.

Volgens NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws gaat het vaak om overbodige vormen van luxe-tijdskrediet. “Het kost de overheid jaarlijks bijna 1 miljard euro om beide te financieren, maar slechts een fractie daarvan gaat naar tijdskrediet dat wordt opgenomen om noodzakelijke redenen”, legt ze uit.

Uit cijfers van 2013 bleek zelfs dat het tijdskrediet zonder motief goed was voor 2/3de van alle tijdskredietdossiers. Door het opnemen van tijdskrediet zonder motief aan banden te leggen, zou de federale overheid een hele brok kunnen besparen. Dergelijke carrière-interrupties kostten de overheid in 2013 maar liefst 832 miljoen euro, maar slechts een fractie daarvan ging dus naar de tijdskredieten die worden opgenomen om noodzakelijke redenen.

Mét of zonder motief

Wat ziet de NSZ dan als een tijdskrediet zonder motief en wat als eentje mét motief? Tijdskrediet dat wordt opgenomen om een wereldreis te maken of om een tijdelijke carrièrepauze te nemen, willen ze inperken of zelfs helemaal afschaffen. Het verlenen van palliatieve zorgen, het opvoeden van een kinder (onder de 8 jaar) of het verzorgen van een zwaar ziek familielid of gehandicapt kind, is dan weer wél een goede reden om tijdskrediet op te nemen. Ook het volgen van een erkende opleiding, wil de NSZ blijven ondersteunen. “Dat soort tijdskrediet heeft in de verste verte niets te maken met luxe, maar is daarentegen vaak een noodzaak. Daar willen we niet aan raken”, luidt het.

 

(sjv) – Bron: Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.